Με τον δρα Παΐσιο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη στην έκθεση του Μόραλη

Με τον δρα Παΐσιο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη στην έκθεση του Μόραλη Facebook Twitter
Ξενάγηση από την γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη και τον επιμελητή της έκθεσης Νίκο Παΐσιο.
0

Ουρές σε σχήμα σπείρας από το εκδοτήριο εισιτηρίων ως το πεζοδρόμιο έξω από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς (εκεί όπου είναι αδύνατο να μπεις και να μη σκεφτείς αυτομάτως τον Άγγελο Δεληβορριά).

Μου θυμίζει την προηγούμενη φορά που πολιορκήθηκε έτσι το μουσείο, χρόνια πριν, στο «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τότε που ασκούμασταν στην αλφαβήτα της long duration performance και στην πειθαρχία της σιωπής, μετρώντας κόκκους ρυζιού.


Πόσο διαφορετική είναι τώρα η συνθήκη, καθώς οι Αθηναίοι σπεύδουν κατά εκατοντάδες για τις τελευταίες μέρες της έκθεσης του Γιάννη Μόραλη, του εικαστικού που ασκήθηκε στη διαρκή αφαίρεση στην τέχνη του.


Αναζητώ τον κ. Παΐσιο στο αίθριο, όσο παιδάκια τοποθετούνται από τους γονείς τους μπροστά από τα γλυπτά του Μόραλη, τα Ερωτικά του, για να φωτογραφηθούν. Μου δείχνουν τον αεικίνητο μελαχρινό άνδρα με το κασκόλ, που κρατά στο χέρι ένα ηχείο-βαλιτσάκι συνδεδεμένο με το καλώδιο ενός μικροφώνου.

Μετά από αυτή την ξενάγηση είναι προφανές ότι η πιο επιτυχημένη έκθεση της χρονιάς οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο στήθηκε. Στον βαθιά συναισθηματικό, βιωματικό τρόπο, στην άγρια αγάπη των επιμελητών για τον Μόραλη, οι οποίοι, προφανώς, με κάθε έργο που τοποθετούσαν, προσέφευγαν και σε μια προσωπική στιγμή μαζί του.

Είναι ο «ξεναγός» σε μια ιδιαίτερη αφήγηση για τον Γιάννη Μόραλη για την επόμενη μιάμιση ώρα. Γιατρός, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, από το γραφείο του στο Γενικό Κρατικό παρελαύνει πλήθος καλλιτεχνών, μου λένε. Είναι επιμελητής της έκθεσης για τον Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη, ο γιατρός του, όπως τον συστήνουν.

Όταν τον ρωτώ, βιάζεται να με διορθώσει, μάλλον από συστολή: «Ο Μόραλης είχε επί δεκαετίες έναν γιατρό με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις εμπιστοσύνης. Εγώ τον γνώρισα όταν δούλευα στον Χατζηκυριάκο-Γκίκα για την οργάνωση του αρχείου του. Μπορεί να πει κανείς ότι του έδινα φιλικά ιατρικές συμβουλές, όταν της ζητούσε» λέει, ενώ τσεκάρει το γκρουπ της ξενάγησης και ξεκινά.


Λίγα λεπτά αργότερα η κλασική συνθήκη μιας ξενάγησης σε εικαστική έκθεση έχει διαρραγεί, καθώς το συναισθηματικό φορτίο, οι εικόνες και οι αναμνήσεις που αναβλύζουν είναι πάρα πολλές.

Στην αρχή συγκρατημένα από τον ίδιο τον κ. Παΐσιο, εξαρχής χειμαρρωδώς από την Πέγκυ Ζουμπουλάκη – είναι προφανές ότι, αν και ο Γιάννης Μόραλης έχει φύγει από τη ζωή εδώ και δέκα χρόνια, η συνομιλία μαζί του είναι διαρκής. Εδώ έχουμε μια υπόθεση αυστηρά προσωπική – «μεγάλη τύχη», σκέφτομαι.

Ακούμε πώς, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Παρθένης επέλεξε τον Γιάννη Μόραλη για μαθητή του, αυτός, μόλις έναν μήνα μετά, τον απέρριψε «γιατί ήταν ένας πολύ αυστηρός και δεσποτικός δάσκαλος», για να γίνει η πρώτη από τις δεκάδες διακοπές, καθώς ο ξεναγός μας αναζήτησε μέσα στο κοινό την Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Της μιλά και την κοιτά διαρκώς στα μάτια, συχνά για να εισπράξει ένα έκπληκτο «α, αυτό δεν το ήξερα για τον Μόραλη, το ακούω πρώτη φορά», καθώς άνοιγε διάπλατα τα μάτια και κοιτούσε με απορία.


Στεκόμαστε μπροστά στα πρώτα πορτρέτα της καριέρας του και ακούμε πόσο κομψός ήταν και πόσο ακριβής στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς του, από τον πρώτο καφέ της ημέρας στο Brazilian ως τις ώρες που περνούσε στο εργαστήριο, αυστηρά από τις 6 το απόγευμα ως τις 10.

Οι αναφορές στο έργο του συνδέονται με στοιχεία της προσωπικής του ζωής. «Η κυρία ποια είναι;» ρωτά η Πέγκυ Ζουμπουλάκη μπροστά σε ένα έργο, για να ακούσει «είναι η ανάμνηση από τον πρώτο του παιδικό έρωτα στην Πρέβεζα, το 1922, μια Εβραιοπούλα, η Ματθίλδη». Έκπληκτη απαντά πως πρώτη φορά το ακούει, «αν και ξέρω πολλές γυναίκες στη ζωή του».

Είμαστε μάρτυρες σε κάτι βαθύτερο από την επιφανειακή ανάγνωση της τέχνης του Γιάννη Μόραλη, μάρτυρες της προσωπικής του σχέσης επί δεκαετίες με τους αφηγητές μας.

Γελάω σε κάθε τέτοια αφήγηση και παρατηρώ έκπληκτη πως είναι λίγοι αυτοί στην ομάδα που εισπράττουν τη συνωμοτική, συναισθηματική εξομολόγηση που έρχεται να εξηγήσει με ακόμα πιο βαθύ τρόπο τις θεματικές επιλογές του Μόραλη.

Με τον δρα Παΐσιο και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη στην έκθεση του Μόραλη Facebook Twitter
Αυτές οι τελευταίες ξεναγήσεις, οργανωμένες ή αυθόρμητες, για επισκέπτες ή φίλους, που έγιναν από την Παρασκευή ως και την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη, είχαν μια σαφή αίσθηση αποχωρισμού για τους διοργανωτές της έκθεσης. Σαν να ήταν μια πρόφαση των φίλων του για να τον συναντήσουν ξανά με έναν τρόπο που δεν αποκωδικοποιείται εύκολα από εμάς, τους «απ' έξω».


Μέσα στον γκρενά κύβο, στεκόμαστε μπροστά στον πίνακα που ζωγράφισε το 1946 –έναν χρόνο μετά το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο– στο εργαστήριο της Ναταλίας Μελά. Αποτυπώνει τη Μελά (μετέπειτα σύντροφο του Άρη Κωνσταντινίδη) και την Μπούμπα Λυμπεράκη, που αργότερα παντρεύτηκε.

«Προσέξτε», λέει ο κύριος Παΐσιος, «η Μελά κοιτά κατάματα τον Μόραλη. Η Μπούμπα, όμως, αποφεύγει το βλέμμα του. Έχει αρχίσει να τον ερωτεύεται».

Κοιτώ γύρω μου, η ίδια προσήλωση που συναντά κανείς σε λειτουργία. Είναι λες και το δέος για το ίδιο το έργο του Μόραλη επιβάλλει στους επισκέπτες να ζήσουν τη συνθήκη μιας τελετής. Το εκκλησίασμα. Αφήνομαι να παρακολουθήσω, λοιπόν, αυτές τις αφηγήσεις του γιατρού και της γκαλερίστας του Μόραλη, για να δω το έργο του από το παρασκήνιο.

Άλλωστε, αυτές οι τελευταίες ξεναγήσεις, οργανωμένες ή αυθόρμητες, για επισκέπτες ή φίλους, που έγιναν από την Παρασκευή ως και την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη, είχαν μια σαφή αίσθηση αποχωρισμού για τους διοργανωτές της έκθεσης. Σαν να ήταν μια πρόφαση των φίλων του για να τον συναντήσουν ξανά με έναν τρόπο που δεν αποκωδικοποιείται εύκολα από εμάς, τους «απ' έξω».


Μετά από αυτή την ξενάγηση, είναι προφανές ότι η πιο επιτυχημένη έκθεση της χρονιάς –και μάλιστα για το έργο ενός δημιουργού που συχνά βλέπουμε, δεν υπήρχε η συνθήκη του πρωτόφαντου δηλαδή– οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο στήθηκε.

Στον βαθιά συναισθηματικό, βιωματικό τρόπο, στην άγρια αγάπη των επιμελητών για τον Μόραλη, οι οποίοι, προφανώς, με κάθε έργο που τοποθετούσαν προσέφευγαν και σε μια προσωπική στιγμή μαζί του.

Είναι διαρκής η αίσθηση της απώλειας που τους διαπερνά. Το είδα στο πρόσωπο της Δάφνης Ζουμπουλάκη, τη στιγμή που φτάσαμε μπροστά στο πορτρέτο της που είχε ζωγραφίσει ο Μόραλης όταν ήταν παιδί.

Η μητέρα της, Πέγκυ, παίρνει το μικρόφωνο στο χέρι και περιγράφει εκείνη την ημέρα: πώς η Δάφνη ήταν υπερκινητική, ανήσυχη, δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του Γιάννη Μόραλη.

Τότε αυτός της έδωσε ένα ρόδι, να το κρατήσει στα χέρια για να ηρεμήσει. Κι έτσι την ζωγράφισε. Όσο κρατούσε η αφήγηση, η Δάφνη Ζουμπουλάκη πισωπατούσε και όταν την αναζητήσαμε με το βλέμμα, η συγκίνησή της ήταν φανερή.


Σε μια Αθήνα που ασθματικά και σπασμωδικά αναζητεί τη θέση της στη σκηνή της σύγχρονης τέχνης στη μετά-documenta αμήχανη εποχή, με το ΕΜΣΤ κέλυφος, την Πινακοθήκη under construction, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης σε διαρκή φάση προσεχών θυρανοιξίων, η έκθεση του Γιάννη Μόραλη έγινε τόπος αναφοράς.

Χάρη στην αγάπη των φίλων του που την έστησαν, σαν να επανασυνθέτουν τη φυσική του παρουσία. Την παρέδωσαν στο κοινό όχι ως κλινικό έργο, λείψανο για προσκύνημα, αλλά σαρκώδες και απτό. Και την τελευταία μέρα, στην ξενάγηση αυτή, κατανόησα γιατί αγαπήθηκε τόσο από το κοινό.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ