ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό

Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει τον Γκουαϊδό Facebook Twitter
EPA
0

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαΐδό.


«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Ο εν ενεργεία πτέραρχος Γιάνες, κάλεσε τον κόσμο σήμερα να κατέβει στους δρόμους. Ο Γιάνες δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και προέτρεψε τους υπόλοιπους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν, χαρακτηρίζοντας δικτάτορα τον Μαδούρο.

«Η μετάβαση στη δημοκρατία πλησιάζει», ανέφερε ο πτέραρχος, χωρίς να αποκαλύπτει αν βρίσκεται εντός Βενεζουέλας ή στο εξωτερικό. 

Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, από τότε που ο τελευταίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, στις 23 Ιανουαρίου.

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Σήμερα, ο Νικολάς Μαδούρο πρότεινε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019, σε ομιλία του προς υποστηρικτές του, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση υπό το βάρος διεθνών πιέσεων και διαδηλώσεων εναντίον του στη Βενεζουέλα.

Η πρόταση διατυπώθηκε ενώ σε εξέλιξη είναι ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του, σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα αφότου ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, έχοντας και τη συμβολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (...) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας αφήνοντας αιχμές περί «μπουρζουαζίας».

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Στενός φίλος του Ουίλιαμ και του Χάρι ο Βρετανός αριστοκράτης Χιου Γκρόσβενορ - Ο δούκας του Σάσεξ δεν παρευρέθηκε στο γάμο για «να μην επισκιάσει τη μεγάλη μέρα του φίλου του»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αμερικανός 100χρονος βετεράνος έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αρραβωνιαστικιά του 

Διεθνή / Αμερικανός 100ετών έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αραβωνιαστικιά του

Ο Αμερικανός βετεράνος Χάρολντ Τέρενς 100 ετών συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου του 1944 - Έχει τιμηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Διεθνή / Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά F-16 Block 70, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ