Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας

Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
0
Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη

Η Ανάφη υπήρξε τόπος εξορίας και έγινε γνωστή ως ένα από τα τέσσερα «Νησιά του Θανάτου», λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Σήμερα, «οι πολιτικοί εξόριστοι έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονους αυτοεξόριστους», όπως επισημαίνει η Σαπφώ Ταβούτη, η οποία καταγράφει φωτογραφικά το αίσθημα της απομόνωσης και της κατ' επέκταση μοναξιάς στο νησί.

Η έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Exi[s]le», φιλοξενείται από τον δήμο Ανάφης στο παλαιό δημοτικό σχολείο του νησιού, έως και 1 Σεπτεμβρίου 2015. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ που επιδιώκει να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την κοινωνική συμβίωση και το πολιτικό παρελθόν σε ένα υπαρξιακό πλαίσιο.

«Ο εγκλεισμός, το αδιέξοδο, η αγωνία είναι ακόμα εκεί. Απλώς τώρα ο "εξόριστος" είναι ελεύθερος να απολαύσει τη μαγεία του τοπίου και την ηρεμία που προσφέρει το νησί.»

«Η Ανάφη είναι το πρώτο νησί, το οποίο κατέγραψα φωτογραφικά, από μια λίστα 29 ελληνικών νησιών σχετικά με την εξορία. Το πρότζεκτ αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να επανασυνδεθώ με την ιστορική μνήμη και την αλήθεια ενός παρελθόντος που κυρίευε τη χώρα, ιδίως την περίοδο 1936-1949. Η οπτική αφήγηση αυτής της πολυετούς ιστορίας είναι όμως και μια προσωπική πρόκληση και ικανοποίηση την ίδια στιγμή. Η αυτοεξορία μου στο νησί για 2 περίπου μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα επηρέασε τον οπτικό και προσωπικό μου συλλογισμό», αναφέρει η Σαπφώ στο LIFO.gr

Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη

«Η έρευνα μου για τους εξόριστους στην Ανάφη διήρκεσε συνολικά 6 μήνες και καταρρίφθηκε σχεδόν από τη πρώτη μέρα της διαμονής μου στο νησί. Οι πληροφορίες των βιβλίων και των αρχείων, που βρήκα, δεν συμβάδιζαν απόλυτα με τις λιγοστές μαρτυρίες των κατοίκων. Κανένα βιβλίο δεν αναφέρεται στις μυστηριώδεις εξαφανίσεις των βαρκών που μετέφεραν τους εξόριστους κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να μιλήσουν για το θέμα αυτό. Είναι όμως απολύτως λογικό για κάποιον, που έχει βιώσει την τρομοκρατία του στιγματισμού στο πλαίσιο ενός απολυταρχικού καθεστώτος, να φοβάται να μοιραστεί αυτές τις στιγμές», προσθέτει.

Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη

«Η Ανάφη δεν ήταν Μακρόνησος. Αποκαλέστηκε ένα από τα 4 "Νησιά του Θανάτου" λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία στο νησί που να μαρτυρούν την παρουσία των εξόριστων. Αυτό που μπορεί να καταγράψει και να υπονοήσει ο φωτογραφικός φακός είναι τα συναισθήματα, που πιθανότατα να είχε ένας εξόριστος στην Ανάφη.

Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη

»Σήμερα οι πολιτικοί εξόριστοι έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονους αυτοεξόριστους, οι οποίοι είτε έχουν απαρνηθεί την αστική ζωή είτε έχουν σταλεί για επαγγελματικούς λόγους στο νησί (π.χ.καθηγητές, ιατρικό προσωπικό). Εγώ δεν ανήκω σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Στη δική μου αυτοεξορία ένιωσα πως είχα τα ίδια συναισθηματικά συμπτώματα με τους αντιφρονούντες του '30 και '40. Ο εγκλεισμός, το αδιέξοδο, η αγωνία είναι ακόμα εκεί. Απλώς τώρα ο "εξόριστος" είναι ελεύθερος να απολαύσει τη μαγεία του τοπίου και την ηρεμία που προσφέρει το νησί», καταλήγει η φωτογράφος.

Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη
Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη
Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη
Ανάφη: Η σύγχρονη απομόνωση σε έναν τόπο εξορίας Facebook Twitter
© Σαπφώ Ταβούτη
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ