Η καταγωγή της σοκολάτας είναι τελικά κατά 1.500 χρόνια παλαιότερη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Η καταγωγή της σοκολάτας είναι τελικά κατά 1.500 χρόνια παλαιότερη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Το κακαόδεντρο, από το οποίο παράγεται και η σοκολάτα, εξημερώθηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια -όχι στην Κεντρική- Αμερική, συγκεκριμένα στην περιοχή του Άνω Αμαζονίου έως τους πρόποδες των Άνδεων, πριν από περίπου 5.400 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι η καλλιέργεια του κακάο είναι σχεδόν 1.500 χρόνια παλαιότερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η καλλιέργειά του είχε ξεκινήσει στην Κεντρική Αμερική πριν από περίπου 3.900 χρόνια.

Οι ερευνητές από τον Καναδά, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Ισημερινό, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μπλέικ του Τμήματος Ανθρωπολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, μελέτησαν κεραμικά από την περιοχή Σάντα Άνα-Λα Φλόριντα στο νοτιοανατολικό Ισημερινό (Εκουαδόρ), την αρχαιότερη γνωστή τοποθεσία του προκολομβιανού πολιτισμού Μάγιο-Τσιντσίπε.

Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις χρήσης κακάο πριν από τουλάχιστον 5.300 χρόνια, συγκεκριμένα σπόρους του φυτού (Theobroma cacao) στο εσωτερικό σπασμένων κεραμικών σκευών, υπολείμματα θεοβρωμίνης (πικρής αλκαλοειδούς ουσίας που υπάρχει στο καλλιεργημένο κακαόδεντρο αλλά όχι στο άγριο στη φύση), καθώς και ίχνη αρχαίου DNA που είναι μοναδικά στο εξημερωμένο κακαόδεντρο.

Το φυτό του κακάο ήταν σημαντικό για τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της προκολομβιανής Αμερικής. Οι σπόροι του κακάο χρησιμοποιούνταν σαν νόμισμα, αλλά και για την παραγωγή ροφημάτων σοκολάτας, που καταναλώνονταν στις γιορτές και στις τελετές.

Μέχρι σήμερα το κακάο παίζει σημαντικό ρόλο στους γηγενείς κατοίκους της ισημερινής ζώνης της Νότιας Αμερικής, ιδίως μεταξύ των παραποτάμων του Άνω Αμαζονίου, ενώ εκεί έχει βρεθεί και η μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία του, πράγμα που αποτελεί μια πρόσθετη ένδειξη ότι στη συγκεκριμένη περιοχή καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά.

Σήμερα υπάρχουν 22 είδη του γένους Theobroma και 17 είδη του συγγενικού άγριου γένους Herrania, αλλά μόνο δύο είδη του φυτού Theobroma καλλιεργούνται βόρεια της Κόστα Ρίκα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι ο νοτιοαμερικανικός πολιτισμός των Μάγιο-Τσιντσίπε εξημέρωσε και καλλιέργησε το φυτό του κακάο τουλάχιστον 1.500 χρόνια προτού αυτό εξαπλωθεί αργότερα στην Κολομβία, στον Παναμά, στην υπόλοιπη Κεντρική Αμερική και στο νότιο Μεξικό.

Αυτό το ταξίδι του κακάο και της σοκολάτας προς τα βόρεια εκτιμάται ότι έγινε μέσω των αρχαίων εμπορικών οδών κατά μήκος της ακτής της Νότιας Αμερικής στην πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM