Η Δανία δεν θα δεχθεί κανέναν πρόσφυγα φέτος από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης του ΟΗΕ

Η Δανία δεν θα δεχθεί κανέναν πρόσφυγα φέτος από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης του ΟΗΕ Facebook Twitter
2

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ. 

Εξήγησε παράλληλα, ότι προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φτάσει πρόσφατα στη χώρα.

Από το 1989 η Δανία δεχόταν ετησίως περίπου 500 πρόσφυγες βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όμως μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στη χώρα υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται πρόσφυγες μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ, ενώ το 2016 ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτό.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τους πολλούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε η Ίνγκερ Στόγμπεργκ, υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, σε ανακοίνωσή της.

Η Στόγμπεργκ, που ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα Venstre του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είναι υπεύθυνη για την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της Δανίας από το 2015 και μετά.

«Αν και περισσότεροι πρόσφυγες εισήλθαν στην αγορά εργασίας, υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2017 καταγράφηκαν στη Δανία 3.500 αιτήσεις για την παροχή ασύλου, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2008. Τους δέκα πρώτους μήνες του 2018 έχουν υποβληθεί 2.600 αιτήσεις.

Από τα τέλη του 2017 ισχύει νέα μεταναστευτική νομοθεσία στη Δανία, η οποία υιοθετήθηκε με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατικών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος του Δανέζικου Λαού, και προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από το πρόγραμμα του ΟΗΕ εναπόκειται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM