Οι Saint Etienne «πάνε» τον Βαρουφάκη

Οι Saint Etienne «πάνε» τον Βαρουφάκη Facebook Twitter
Οι Saint Etienne ήταν πάντοτε από αυτά τα γκρουπ που φτιάχτηκαν λόγω της τεράστιας αγάπης που έτρεφαν για την ποπ μουσική. Ήταν από τις πιο όμορφες μπάντες που βγήκαν από την Βρετανία την δεκαετία του ΄90. Συνδύαζαν μια πιο αθώα και νοσταλγική ματιά και μια συχνά μελαγχολική μουσική άποψη που αναβίωνε τα swinging 60s. Και φυσικά είχαν υπέροχα και ακαταμάχητα γυναικεία φωνητικά.
0

Οι Saint Etienne «πάνε» τον Βαρουφάκη Facebook Twitter

 

Ο Pete Wiggs που παίζει πλήκτρα στους Saint Etienne μου γράφει μέσω email ότι δεν έχει ακούσει και πολλά πράγματα από Ελληνική μουσική αλλά του άρεσαν οι Fantastic Something από τα 80s. Οι Fantastic Something ήταν δυο αδέρφια που έκαναν καριέρα στην Αγγλία εκείνη την εποχή και εξαφανίστηκαν αργότερα.  

«Μου άρεσαν παλιά και νομίζω ότι είναι Έλληνες και ξέρω και τους Aphrodite’s Child. Η Νανά Μούσχουρη και ο Ντέμης Ρούσσος ήταν μεγάλα ονόματα στην Βρετανία όταν ήμουν παιδί. Δεν ξέρω περισσότερα. Στοιχηματίζω ότι ο Bob θα απαντούσε καλύτερα». Και η αλήθεια είναι ότι με έπιασε κάπως αδιάβαστη. 

Έχουμε εμπειρία από αυστηρά μέτρα εδώ στην Βρετανία αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά στα τόσο ακραία της Ελλάδας. Φαίνεται πώς πάντοτε ότι οι απλοί πολίτες πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία. Ο τύπος σκιαγραφεί τον Τσίπρα σαν επικίνδυνο ριζοσπάστη αλλά άκουσα τον υπουργό οικονομικών να μιλάει στο ραδιόφωνο και ήταν απίστευτα κατανοητός και λογικός

Οι Saint Etienne «πάνε» τον Βαρουφάκη Facebook Twitter

Μου σχολιάζει επίσης τα νέα για τον θάνατο του Ντέμη Ρούσσου και φαίνεται από τα λόγια του το πόσο δημοφιλής ήταν στο εξωτερικό «Όταν ήμουν μικρός και το Forever and Ever ήταν χιτ, ένας κωμικός στην τηλεόραση συνήθιζε να τον υποδύεται κάπως γελοία και νομίζω ότι το μπέρδεψα στο μυαλό μου με τον αληθινό. Νόμιζα ότι ήταν αυτός.  Αργότερα πέτυχα τους Aphrodite’s Child και σκέφτηκα ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρον και πρόσφατα την μουσική του που έχουν ανακαλύψει από Balearic ντίσκο σκηνή έτσι έχω ακούσει μερικά υπέροχα πράγματα που πριν δεν ήξερα».

Οι Saint Etienne ήταν πάντοτε από αυτά τα γκρουπ που φτιάχτηκαν λόγω της τεράστιας αγάπης που έτρεφαν για την ποπ μουσική. Ήταν από τις πιο όμορφες μπάντες που βγήκαν από την Βρετανία την δεκαετία του ΄90. Συνδύαζαν μια πιο αθώα και νοσταλγική ματιά και μια συχνά μελαγχολική μουσική άποψη που αναβίωνε τα swinging 60s. Και φυσικά είχαν υπέροχα και ακαταμάχητα γυναικεία φωνητικά.

Ο Bob Stanley και ο Pete Wiggs ήταν παιδικοί φίλοι και έγραφαν για την μουσική πριν φτιάξουν το συγκρότημα. Την Sarah Cracknell την γνώρισαν και όταν τραγούδησε για το δίσκο Foxbase Alpha τον κλασικό πλέον ποπ ύμνο ‘Nothing Can Stop Us’. Αν και στην αρχή φανταζόντουσαν ένα γκρουπ που θα είχε διαφορετικές τραγουδίστριες, ερωτεύτηκαν αμέσως την φωνή της και έγινε το τρίτο πολύτιμο μέλος του γκρουπ και από τότε έγραφαν και οι τρεις τους τα κομμάτια.  

Ήταν ωραίες εποχές εκείνες για την μουσική σκηνή της Αγγλίας με τον ήχο του Madchester να κυριαρχεί και τον μουσικό τύπο να οργιάζει για το «Δεύτερο καλοκαίρι της αγάπης». Δεν έτυχε να συναντήσουν όμως την ανάλογη επιτυχία όπως άλλα συγκροτήματα  της συγκεκριμένης περιόδου.

Είχε δηλώσει το 2007 η  Sarah Cracknell στη Lifo για το τότε «Διάσημοι άνθρωποι σε προσκαλούν -υπήρξε μια περίοδος που μας καλούσαν σ' ένα σωρό πάρτι, τα media ασχολούνταν μαζί μας συνέχεια, μας καλούσαν σε εγκαίνια. Ποτέ δεν πήγαινα σε όλα γιατί δεν μου αρέσει να με φωτογραφίζουν όταν είμαι με τους φίλους μου, όταν πίνω λίγο παραπάνω, όταν χορεύω. Τα απέφευγα, αλλά δεν σταμάτησα να κυκλοφορώ με τα μέσα μεταφοράς».

Είχε θυμηθεί χαρακτηριστικά ότι κάποιοι είχαν θάψει το άλμπουμ τους ‘So Tough’ όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Ο Wiggs  όλα αυτά τα θεωρεί περασμένα, ξεχασμένα. Δεν φαίνεται να έχει μετανιώσει για κάτι «Συχνά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν είχαμε πάρει διαφορετικές αποφάσεις στην μέχρι τώρα πορεία μας όπως π.χ. αν κυκλοφορούσαμε μετά το ‘He’s On The Phone’ ένα παρόμοιο κομμάτι αλλά τελικά τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Έχουμε ακόμη τα λογικά μας, είμαστε ακόμη φίλοι, κάνουμε ακόμη μουσική μαζί και έχω μια υπέροχη οικογένεια – έτσι δεν έχω κανένα παράπονο. Αυτό το διάστημα η Σάρα σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το νέο της σόλο άλμπουμ. Ο Bob γράφει ένα νέο βιβλίο – δύο βασικά - και εγώ δουλεύω πάνω σε κινηματογραφική μουσική. Συνεργαζόμαστε με ένα Σουηδό καλλιτέχνη και ελπίζουμε να ηχογραφήσουμε πάλι ξανά τον επόμενο χρόνο».

Στην Ελλάδα έρχονται μετά από 8 χρόνια. Θα είναι μια μεγάλη συναυλία που θα χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο θα παρουσιάσουν την μουσική που έγραψαν για την νέα ταινία του Paul Kelly που έχει τίτλο "How We Used To Live". Οι Etienne είναι μια καθαρά λονδρέζικη μπάντα και το Λονδίνο πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στην μουσική τους.

Στην Ελλάδα έρχονται μετά από 8 χρόνια. Θα είναι μια μεγάλη συναυλία που θα χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο θα παρουσιάσουν την μουσική που έγραψαν για την νέα ταινία του Paul Kelly που έχει τίτλο “How We Used To Live”. Οι Etienne είναι μια καθαρά λονδρέζικη μπάντα και το Λονδίνο πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στην μουσική τους.

Το φιλμ είναι για το Λονδίνο και περιέχει αποσπάσματα αρχειακού υλικού από ταινίες της δεκαετίας του 50 μέχρι τις αρχές του 80 που χρηματοδοτήθηκαν από το Βρετανικό Κέντρο Κινηματογράφου [BFI] . «Είναι ένα ονειρικό κολάζ μνήμης και φαντασίας», μου σχολιάζει «Δείχνει την αισιοδοξία και την υπόσχεση μιας αστικής κοινωνίας που όμως ξεκινάει να μαραίνεται στην αυγή της διακυβέρνησης της Θάτσερ. Παρόλα αυτά δεν είναι ένα πολεμικό φιλμ, ο τόνος του είναι διακριτικός αλλά και περίεργος. Είναι η πρώτη φορά που έγραψα το σάουντρακ μόνος μου. Έχω πολλά κοινά με τον Paul  και έχουμε πολλές κοινές μουσικές αναφορές, σχεδόν τις ίδιες έτσι μου δίνει μια καλή κατεύθυνση για το τι είδος μουσικής θέλει. Ήταν αρκετά τρομακτικό στην αρχή επειδή υπάρχει πολύ μουσική στο φιλμ αλλά μόλις διάλεξα μερικά θέματα και ήχους που λειτουργούσαν, έγινε πιο εύκολο», λέει ο Wiggs.

Γράφουν μουσική για τις ταινίες του Paul Kelly πάνω από δέκα χρόνια. Ο τίτλος της ταινίας είναι από ένα δικό τους κομμάτι. Αναρωτιέμαι ποιο θεωρεί το καλύτερο κομμάτι που έχουν γράψει «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση.  Τελευταία σκέφτομαι ότι είναι το ‘Over the Border’ επειδή συνεργαστήκαμε τόσο καλά σε αυτό και όταν πρωτάκουσα τους στίχους που έγραψε ο Bob, σχεδόν δάκρυα. Αλλά αγαπάω εξίσου το ‘Αvenue’ έχω τόσο όμορφες αναμνήσεις από τότε που το φτιάχναμε».  

Για την Ελλάδα εκτός από την μουσική μου μιλάει για το φαγητό  και την πολιτική κατάσταση χωρίς να κρύβει ότι παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν με ενδιαφέρον.

«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην δεκαετία του '80, νόμιζα ότι η φέτα και ελαιόλαδο ήταν περίεργα [είχα μια πολύ προστατευμένη ζωή] τώρα αγαπώ τα πάντα από το ελληνικό φαγητό και δεν νομίζω να έχω φάει ποτέ κάτι που δεν μου αρέσει.  Δεν τρώω πια ψωμί αλλά περιμένω πως και πώς για να φάω στην χώρα σας.  Δεν είμαι ενημερωμένος 100% για όλα τα γεγονότα αλλά νοιώθω ότι είναι μια θετική και συναρπαστική κίνηση. Έχουμε εμπειρία από αυστηρά μέτρα εδώ στην Βρετανία αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά στα τόσο ακραία της Ελλάδας. Φαίνεται πώς πάντοτε ότι οι απλοί πολίτες πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία. Ο τύπος σκιαγραφεί τον Τσίπρα σαν επικίνδυνο ριζοσπάστη αλλά άκουσα τον υπουργό οικονομικών να μιλάει στο ραδιόφωνο και ήταν απίστευτα κατανοητός και λογικός.  Περιμένω να ακούσω τις απόψεις του κόσμου που θα συναντήσω στην Ελλάδα». Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς φαίνεται πώς τον συμπαθεί!

 

Οι Saint Etienne θα εμφανιστούν την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη) και το Σάββατο στις 7 Φεβρουαρίου στο Fuzz [Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος]. 

 

 

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ