Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να μην κόψουμε συντάξεις και να μη μειωθεί το αφορολόγητο»

Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να μην κόψουμε συντάξεις και να μη μειωθεί το αφορολόγητο» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο αλλά και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

«Έχω ακούσει τόσα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πραγματικά δεν περίμενα από τη ΝΔ να θέσει έτσι το θέμα. Δεν μου ήταν βέβαια έκπληξη που η κ. Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως, και σε αυτό το θέμα, με τη ΝΔ. Να σας θυμίσω το 2017, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα-αντίμετρα, τι λέγατε; Λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα και ότι μόνο τα μέτρα υπάρχουν. Και αυτό ήταν το λιγότερο που λέγατε.

Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα-και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσέθεσε: «Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες... Λοιπόν έτσι ήταν η συζήτηση το 2017 και απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το 2017, όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα-αντίμετρα, «και επιβλήθηκαν γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», έλεγε τότε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ότι θα είναι 1%. «Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%.

Γι΄ αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο, και είμαστε εκτός του μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και παρατήρησε ότι τώρα εφημερίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κόβονται τα αντίμετρα από την κυβέρνηση για να σωθούν οι συντάξεις, τα οποία αντίμετρα, κατά τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, δεν υπάρχουν.

«Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος και απευθύνθηκε στη ΔΗΣΥ: «Προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να βρω ένα νήμα που να συνδέει το κόμμα σας με τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Βλέπω ένα κόμμα που θέτει ζητήματα, πέρα από το να προσπαθεί να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση χωρίς να το καταφέρνει. Ξέρετε τέτοια κόμματα αποδεικνύονται αναλώσιμα. Και είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ. 

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε και στις αιτιάσεις της ΔΗΣΥ για τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο των 10.119 ακινήτων.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτά που λέτε κύριε Κουτσούκο τα πιστεύετε στην αλήθεια. Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε. Μπορείτε να το δείτε και στην υπουργική απόφαση και στην άτυπη ενημέρωση που κάναμε. Πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και ρωτήστε. Γνωρίζετε ότι προβλέπονται εξαιρέσεις.

Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το δούμε. Προφανώς δεν μεταβιβάζουμε ούτε νοσοκομεία, ούτε παρόχθιες εκτάσεις, ούτε περιοχές NATURA, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε αιγιαλό και υδροβιότοπους ούτε τίποτε από αυτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κατήγγειλε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκ μέρους του ΔΗΣΥ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM