Όταν δείτε τι βρήκαν μέσα σε αυτή τη μέδουσα, θα κατανοήσετε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πλαστικό

Όταν δείτε τι βρήκαν μέσα σε αυτή τη μέδουσα, θα κατανοήσετε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πλαστικό Facebook Twitter
1

Mε την πρώτη ματιά αυτή η φωτογραφία μοιάζει να μην έχει τίποτα το ιδιαίτερο, πέρα από την όμορφη αποτύπωση μια μέδουσας.

Αλλά αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά, θα δει γραμμένες τις λέξεις «Philip Morris International».

Το όνομα της καπνοβιομηχανίας διακρίνεται στην ημιδιαφανή λωρίδα ενός περιτυλίγματος πακέτου τσιγάρων και βρίσκεται μέσα στη μέδουσα.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη Μεσόγειο Θάλασσα και το εύρημα ήταν τυχαίο αλλά ανήκει στην πρώτη καταγραφή πλαστικού μέσα σε μέδουσα.

Όταν δείτε τι βρήκαν μέσα σε αυτή τη μέδουσα, θα κατανοήσετε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πλαστικό Facebook Twitter

Το National Geographic που την παρουσιάζει, λέει πως τα πλάσματα στους ωκεανούς προσπαθούν να αποφύγουν το πλαστικό και είναι σαν να κινούνται σε ναρκοπέδιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports δημοσίευσε αυτή την πρώτη τεκμηρίωση του πλαστικού σε μια μέδουσα και αναφέρει πως αυτό κάνει το πρόβλημα πιο σύνθετο.

Η μέδουσα βρέθηκε στη Μεσόγειο το 2016 από μια ομάδα επιστημόνων που συμμετείχαν στην Εκστρατεία Aquatilis, ένα τριετές ερευνητικό ταξίδι. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές λένε ότι πολλές μέδουσες του είδους είχαν διάφορους τύπους πλαστικών απορριμμάτων παγιδευμένους ανάμεσα στα πλοκάμια τους.

Οι ερευνητές αιχμαλώτισαν είκοσι μέδουσες και σε τέσσερις από αυτές βρέθηκαν πλαστικά στο πεπτικό σύστημα τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μέδουσες είχαν μπερδέψει τα πλαστικά με τροφή, κάτι που έχει εντοπιστεί να συμβαίνει σε άλλα πλάσματα, αλλά πρώτη φορά σε αυτό το είδος.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θαλάσσια ζώα που καταναλώνουν κατά λάθος πλαστικά απόβλητα είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζώα το καταναλώνουν επειδή μοιάζουν με τη λεία τους: οι χελώνες τρώνε πλαστικές σακούλες που μοιάζουν με μέδουσες και τα ψάρια τρώνε μικρό πλαστικό σε μεγέθους ρυζιού που μοιάζει με το κανονικό φαγητό τους.

Όταν δείτε τι βρήκαν μέσα σε αυτή τη μέδουσα, θα κατανοήσετε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το πλαστικό Facebook Twitter

Το γεγονός ότι η μέδουσα προσπαθούσε να φάει το πλαστικό περιτύλιγμα είναι ένα κακό σημάδι για την υγεία του ζώου, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Ως θήραμα για άλλα, μεγαλύτερα ζώα στη Μεσόγειο, οι μέδουσες μπορούν να προκαλέσουν με τη σειρά τους επιπτώσεις και στα ζώα που τις καταναλώνουν. Και αυτό σημαίνει πως η διαταραχή στην τροφική αλυσίδα φτάνει με έναν ακόμη τρόπο και στον άνθρωπο.

Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν σε κλίμακα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μέδουσες αλληλεπιδρούν με το πλαστικό του ωκεανού θα είναι ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, αλλά είναι βασικό να βρεθεί πώς και γιατί τα πλάσματα αυτά προσπαθούν να τραφούν με πλαστικές ζελατίνες και άλλα απόβλητα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM