Συνάντηση Μακρόν και Μέρκελ στη Μασσαλία για να εδραιώσουν τον «προοδευτικό άξονα» της ΕΕ

Συνάντηση Μακρόν και Μέρκελ στη Μασσαλία για να εδραιώσουν τον «προοδευτικό άξονα» της ΕΕ Facebook Twitter
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Μασσαλία. 

Στόχος της συνάντησης των δύο ηγετών είναι να εδραιώσουν το «προοδευτικό τόξο» τους, απέναντι στους εθνικιστές που σημειώνουν άνοδο στην Ευρώπη, αλλά και στην καρδιά της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ίδια προσέγγιση στα προβλήματα (...) Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για την κυριαρχία της Ευρώπης», είπε η Μέρκελ μετά τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο του Φάρου, ένα μνημείο με εντυπωσιακή θέα στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας.


Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες, αρχικά μόνοι τους, στη συνέχεια με την παρουσία των συμβούλων τους.

Θα ολοκληρωθούν με δείπνο όπου αναμένεται ότι θα συζητηθούν πολλά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση, η κοινή άμυνα, το Brexit ή το μέλλον της ευρωζώνης.

Το μεταναστευτικό ζήτημα «η πόλη της Μασσαλίας το γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλη η Μεσόγειος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Η Μασσαλία, ένα λιμάνι υποδοχής ανθρώπων εδώ και χιλιετίες, είναι «το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», συμφώνησε και η Μέρκελ.

Κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο του Φάρου, οι δύο ηγέτες πέρασαν με τα οχήματά τους κοντά από το Aquarius, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee που το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ιταλίας με την άλλες χώρες της ΕΕ για την υποδοχή των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσει η σύνοδος αυτή, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατήγγειλε την πολιτική και των δύο ηγετών, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κατά του Μακρόν στο Παλιό Λιμάνι.

«Αυτοί οι ίδιοι (...) που επιβάλλουν σε όλη την Αφρική οικονομικές εταιρικές σχέσεις, που καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς και ωθούν στην ανέχεια τους αγρότες, αυτοί οι ίδιοι παριστάνουν τους πονηρούς εδώ λέγοντας "είμαστε ανθρωπιστές" αλλά, κάθε άλλο, αυτοί είναι αντιανθρωπιστές», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Έχουμε εκπλήξεις, θα αυξηθούν η συχνότητα και το εύρος των εκτοξεύσεων», λέει το Ιράν

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης και το Ιράν κλιμακώνει - Αναφορές για χτύπημα στη Βαγδάτη
THE LIFO TEAM