O Ai Weiwei στο Αλκατράζ

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παρανοούν όταν πιστεύουν ότι η ελευθερία μπορεί να φυλακιστεί.Η ελευθερία μοιάζει με πουλί. Με μια πτήση, φτάνει στο περβάζι του παραθύρου σου»With Wind
0

 

Ο Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης Ai Weiwei, εκθέτει στο Αλκατράζ, ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών,  τα νέα του έργα. Η έκθεση ξεκίνησε χθες, 27 σεπτεμβίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2015.

 

Επτά νέα έργα τα οποία συμπεριλαμβάνουν γλυπτά, ηχητικές εγκαταστάσεις και έργα μεικτής τεχνικής, έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερα σημεία του νησιού. Με το νέο του έργο ο Ai Weiwei διερευνά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης. Δεν είναι τυχαίος ο τόπος τον οποίο επέλεξε. Μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ώστε να δοθούν οι ειδικές άδειες, το Αλκατράζ, στρατιωτικό φρούριο του 19ου αιώνα, διαβόητη ομοσπονδιακή φυλακή και τώρα ένα από τα πιο δημοφιλή εθνικά πάρκα της Αμερικής, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε έναν καλλιτέχνη του οποίου το όνομα και η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ζητήματα της προσωπικής και καλλιτεχνικής ελευθερίας.

 

Ο Ai Weiwei χρησιμοποιεί τέσσερις περιοχές των παλιών φυλακών μέσα στις οποίες στήνει τα έργα του. Ανάμεσα σε αυτά, στο διώροφο New Industries Building, στο οποίο οι κρατούμενοι «προνομιακής μεταχείρισης» μπορούσαν να εργασθούν, σε ένα οικοδομικό «μπλοκ» που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και δεν ανακαινίστηκε ποτέ και στην τραπεζαρία. Μέχρι τώρα πλην της τραπεζαρίας οι χώροι δεν ήταν ποτέ επισκέψιμοι και ανοιχτοί στο κοινό.

 

Στα έργα του Ai Weiwei αυτή τη φορά, θίγονται τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν –κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά- από τις επιπτώσεις του εγκλεισμού και του περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. Η προσωπική εμπειρία του καλλιτέχνη παίζει εδώ σημαντικό ρόλο.

 

Ο Ai Weiwei βρίσκεται σε περιορισμό στην Κίνα, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του. Δε μπορούσε να επισκεφθεί το Αλκατράζ και ανέπτυξε το έργο του στο στούντιό του στο Πεκίνο με τη  βοήθεια των συνεργατών του, των εθελοντών του Bay Area και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επέβλεπε το υλικό της έρευνας την οποία έκανε, προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο να ενυπάρχουν «αντικειμενικά» στοιχεία που αφορούν στις φυλακίσεις και τους εγκλεισμούς.

 

 

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
With Wind

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
Trace

 

Ο Ai Weiwei ερμηνεύει τα ζητήματα της προσωπικής ελευθερίας μέσα από την οπτική και την ατομική του εμπειρία, καθώς έχει υπάρξει και ο ίδιος έγκλειστος σε κινεζικές φυλακές. Εξισορροπεί τον πολιτικό αντίκτυπο μιας φυλάκισης κρατουμένου  με την αισθητική κομψότητα, αναφέρεται στα βασικά θέματα της έννοιας «ελευθερία» και μάχεται υπέρ αυτών οι οποίοι στερούνται των δικαιωμάτων τους επειδή εκφράζουν ενεργά τις πεποιθήσεις τους.

 

«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα παρανοούν όταν πιστεύουν ότι η ελευθερία μπορεί να φυλακιστεί.Η ελευθερία μοιάζει με πουλί. Με μια πτήση, φτάνει στο περβάζι του παραθύρου σου», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

- Aργυρώ Μποζώνη

 

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
Trace- lego Portraits

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
Trace- lego Portraits

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
With Wind

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
With Wind

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
With Wind

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
"Blossom"

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
"Blossom"

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
With Wind

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
Κατασκευή του έργου Refraction στο Πεκίνο

O Ai Weiwei στο Αλκατράζ Facebook Twitter
Refraction




 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ