Ένας ανώνυμος λογαριασμός στο Instagram «εκθέτει» τους λογοκλόπους της σύγχρονης τέχνης

Ένας ανώνυμος λογαριασμός στο Instagram «εκθέτει» τους λογοκλόπους της σύγχρονης τέχνης Facebook Twitter
1

Το @whos____who έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 36 χιλ. οπαδούς, δημοσιεύοντας παράλληλα συγκρίσεις έργων σύγχρονης τέχνης. Χωρίς απόψεις ή λεζάντες, εκτός από τα hashtags με τα ονόματα των καλλιτεχνών, μεγάλο μέρος της συζήτησης συμβαίνει στο τμήμα σχολίων.

Στο timeline του λογαριασμού γίνεται σύγκριση έργων τέχνης, πυροδοτώντας έτσι τη συζήτηση γύρω από τη λογοκλοπή και την αναπαραγωγή των έργων στα ψηφιακά μέσα. Είναι σαν τον λογαριασμό @DietPrada που είχε γίνει διάσημος γιατί έφερε στο προσκήνιο την λογοκλοπή στον χώρο της μόδας μόνο που αυτή τη φορά ο λογαριασμός @whos____who ασχολείται με τον κόσμο της τέχνης.

Όπως αναφέρθηκε από το ArtNet, μια πρόσφατη ανάρτηση υπογραμμίζει τις ομοιότητες μεταξύ του πίνακα με το καρπούζι του Josh Smith, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη γκαλερί Eva Presenhuber της Νέας Υόρκης, και του έργου του μαύρου λαϊκού καλλιτέχνη Mose Tolliver που προσφάτως έφυγε από τη ζωή. Οι followers του λογαριασμού με αφορμή αυτή την ανάρτηση συζήτησαν σχετικά τις ομοιότητες στα δύο έργα αλλά και σχετικά με την ιδιοποίηση έργων των μαύρων καλλιτεχνών από τους λευκούς.

Στο timeline του λογαριασμού γίνεται σύγκριση έργων τέχνης, πυροδοτώντας έτσι τη συζήτηση γύρω από τη λογοκλοπή και την αναπαραγωγή των έργων στα ψηφιακά μέσα.

Μια άλλη ανάρτηση συγκρίνει τη δουλειά του Bill Barminski- γνωστού για τα έργα του που μοιάζουν με το Dismaland του Banksy και τα γλυπτά από λευκό χαρτόνι – με αυτήν του καλλιτέχνη από το Λος Άντζελες Joshua Vides.

Κάποιες αναρτήσεις του λογαριασμού είναι απλώς παιχνιδιάρικες και ανατρεπτικές, επισύροντας την προσοχή στις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής.

#lygiapape #danielmitelberg

A post shared by @ whos____who on

 

#zoebuckman #charlottecolbert

A post shared by @ whos____who on

#kennycurwood #gelitin

A post shared by @ whos____who on

#johnwesley #fucci

A post shared by @ whos____who on

#dancolen #hanspeterfeldmann

A post shared by @ whos____who on

#bradphillips #madsteglers

A post shared by @ whos____who on

#hilmarfredriksen #alexkatz

A post shared by @ whos____who on

 

#georgecondo #eneascapalbo

A post shared by @ whos____who on

 

 

#siebrenversteeg #laureprovost

A post shared by @ whos____who on

 

#albertoburri #adrianavarejao

A post shared by @ whos____who on

 

#gustavmetzger #dirkskreber #jimmiedurham #bertrandlavier

A post shared by @ whos____who on

#zlatanvehabovic #karelfunk

A post shared by @ whos____who on

#dugannash #tonytasset

A post shared by @ whos____who on

#davidhockney #nikkimaloof

A post shared by @ whos____who on

#ericyahnker #michaelmarks

A post shared by @ whos____who on

#henrirousseau #bensledsens

A post shared by @ whos____who on

#markgonzales #stefanbruggemann

A post shared by @ whos____who on

#raymondpettibon #shepardfairey #royfowler

A post shared by @ whos____who on

#martineder #sonjavordermaier

A post shared by @ whos____who on

#tomwesselmann #alicetippit

A post shared by @ whos____who on

A post shared by @whos____who on

#aiweiwei #anissamack

A post shared by @ whos____who on

#matthewcraven #theomichael

A post shared by @ whos____who on

#etiennegros #adamparkersmith

A post shared by @ whos____who on

Εικαστικά
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης 

Εικαστικά / Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

Η παράδοση, η αγιολογική γραμματεία και η λαϊκή μυθολογία συνυπάρχουν στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη, εμπλέκοντας το προσωπικό βίωμα με καθηλωτικές αλληγορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Κατά την άποψή μου, σίγουρα θα άξιζε να καταδικαστεί κάποιος για τα κατασκευάσματα αυτά.Άσε που η άγνοια των εντοπιστών της αντιγραφής φτάνει μέχρι τον προηγούμενο αντιγραφέα.