Πρωτοποριακός νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Νέα Ζηλανδία

Πρωτοποριακός νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
H Γιαν Λότζι (στη μέση) πανηγυρίζει για την ψήφιση του νομοσχεδίου
1

Η Νέα Ζηλανδία πέρασε τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας το δικαίωμα για 10 μέρες άδειας μετ'αποδοχών από την εργασία τους. 

Ο νόμος έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα θύματα να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, να βρουν καινούργιο σπίτι και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. 

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που ήταν 63-57 υπέρ του νόμου. Αποτελεί το αποτέλεσμα δουλειάς 7 χρόνων από την βουλευτή Γιαν Λότζι, η οποία εργάστηκε σε κέντρο υποστήριξης γυναικών πριν γίνει πολιτικός. 

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και πως ίσως αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την αστυνομία να δέχεται μια σχετική καταγγελία ανά 4 λεπτά. 

Η Λότζι, που δάκρυσε όταν το νομοσχέδιο της έγινε νόμος, είπε πως είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά ποσοστά της οικογενειακής βίας στη χώρα και πως και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν. 

 «Ένα κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας έχει με το να αφυπνίσει συνολικά την κοινωνία. Δεν αφήνουμε τη δουλειά απλά στην αστυνομία αλλά συνειδητοποιούμε πως έχουμε όλοι ένα ρόλο στο να βοηθήσουμε τα θύματα» δήλωσε η βουλευτής. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διεθνή / Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν τρία πράγματα
LIFO NEWSROOM
Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων κατηγορούν συναδέλφους τους

Διεθνή / Εκτελέσεις αμάχων και παιδιών σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Βρετανοί βετεράνοι κατηγορούν συναδέλφους τους

Σοκαριστικές κατηγορίες εναντίον των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων αμάχων και παιδιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - Στοιχεία από πρώην στρατιώτες και προειδοποιήσεις για κάλυψη από την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν γνωρίζω καλά την κατάσταση σε αυτην την χώρα.Ομως, ενδεχομένως, αντί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας, να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καταγγελίας της ενδοοικογενειακής βίας, πράγμα που σημαίνει μια συνειδητοποιημένη κοινωνία στην οποία τα άτομα διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πράγματι, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πραγματικά ποσοστά, μόνο που εκεί επικρατεί "ομερτά", είτε λόγω ανοχής του φαινομένου από την κοινωνία (και τις αρμόδιες αρχές για την καταγραφή των περιστατικών), είτε γιατί εκεί θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί με την ανάγνωση και την ανάλυση στατιστικών, γιατί τα λάθη και η παραπληροφόρηση μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και από τα πλέον καλοπροαίρετα άτομα (πόσο μάλλον τα κακοπροαίρετα)