Συγχαρητήρια Τραμπ στον Ερντογάν για τις εκλογές ενώ μαίνεται η κόντρα των δύο χωρών για τα S-400

Συγχαρητήρια Τραμπ στον Ερντογάν για τις εκλογές ενώ μαίνεται η κόντρα των δύο χωρών για τα S-400 Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για τα S-400.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Τούρκος ομόλογός του συμφώνησαν να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς τους σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας για την επικοινωνία των δύο ηγετών. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Τραμπ και ο Ερντογάν τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το υπάρχον σχέδιο για την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις στην Άγκυρα σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ποιοτικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις.

«Έχουμε καταστήσει σαφές κατά την διάρκεια των πολυάριθμων επαφών σε ανώτατα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν συνέπειες- πρωτίστως με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων –σ.σ). Θα το εφαρμόσουμε αυτό, και όταν ορίσουμε, ότι η συναλλαγή συνετελέσθη, θα επιβάλλουμε κυρώσεις σύμφωνα με το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει τα συστήματα S-400.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM