Κάλεσμα ενότητας από τη Γαλλία: Μόνο ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ

Κάλεσμα ενότητας από τη Γαλλία: Μόνο ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τραμπ Facebook Twitter
2

Η Ευρωζώνη πρέπει να θωρακιστεί πριν από την επόμενη κρίση, σημειώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει ταχύτατα στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Μπρουνό Λεμέρ απορρίπτει ωστόσο και πάλι την ιδέα της μετατροπής της Νομισματικής Ένωσης σε ένωση μεταβιβάσεων.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την Ευρωζώνη, να την προετοιμάσουμε για την επόμενη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας», δηλώνει ο κ. Λεμέρ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση των κοινών προτάσεων Γερμανίας - Γαλλίας για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ.

Οι προτάσεις του Προέδρου Μακρόν, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Αναφέρεται ειδικά στην πρόταση για την εισαγωγή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής, αλλά και την σταθεροποίηση του ευρωχώρου σε περίπτωση ύφεσης.

«Όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε αφορούν την διασφάλιση της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε μια αυθεντική οικονομική ένωση», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόταση για την δημιουργία μηχανισμού ενίσχυσης ενός κράτους - μέλους σε περίπτωση κρίσης, ο κ. Λεμέρ αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό μεταφράζεται σε ένωση μεταβιβάσεων.

«Το γεγονός ότι θα προσφέρουμε στήριξη σε μια χώρα σε περίοδο κρίσης δεν σημαίνει ότι θα την απαλλάξουμε από την υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει ακόμη να εκπληρώνονται», σημειώνει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη, αν δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ και την Κίνα να μοιράζουν το μέλλον μεταξύ τους, πρέπει να παρουσιαστεί ως παγκόσμια δύναμη.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να γίνει οικονομική δύναμη, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες και τους κανόνες της», προειδοποιεί και, σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τονίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι ανυπεράσπιστη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να ανακοινώσει αντίμετρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου», αναφέρει και εξηγεί ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

Απαντώντας τέλος σε διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι μιλάει σαν να ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Λεμέρ δηλώνει ότι οι κανόνες δεν είναι το παν, αλλά είναι ένα σημείο αφετηρίας.

«Ποτέ δεν αντιτάχθηκα σε κανόνες αλληλεγγύης. Εάν η Ευρωζώνη πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομική περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να το κάνει ενωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον Πρόεδρο Τραμπ», επισημαίνει ο Μπρουνό Λεμέρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για να ανταγωνιστεί η Ευρώπη την Κίνα, χωρίς δασμούς, θα πρέπει να δημιουργήσει μία οικονομία που θα δουλεύει σαν τρελή με πολύ φθηνά εργατικά χέρια. Το ίδιο και η Αμερική. Πως θα το καταφέρει αυτό; Με πολέμους, εξαθλίωση και με διασώσεις στη Μεσόγειο...Το θέμα όμως είναι αν αυτός ο παράλογος ανταγωνισμός παραγωγικότητας και καταναλωτισμού προστατεύει το περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή... που τόσο πολύ κατηγορούν τον Τραμπ οτι δεν ενδιαφέρεται...