Ο Τραμπ λέει «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες που κάνει

Ο Τραμπ λέει «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες που κάνει Facebook Twitter
0

Την Ελλάδα μαζί με τις άλλες έξι χώρες-μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας που είναι συνεπείς στις νατοϊκές τους υποχρεώσεις και επενδύουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες ευχαρίστησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιτύχουν τον νατοϊκό στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες... Το ποσοστό 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) εκπληρώνεται από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκαναν αυτό που έπρεπε... Και πλήρωσαν τα χρήματα τα οποία τους αναλογούσαν», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα πώς θα «αντιμετωπιστούν» τα μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την Συμμαχία, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Γερμανία.

«Ειδικότερα, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια υστέρηση των αμυντικών συνεισφορών της. Η Γερμανία δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ - πολύ περισσότερο από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειλικρινά», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.

Το θέμα των αμυντικών δαπανών αποτελεί ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν γίνεται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επωμίζονται το κόστος της ασφάλειας ορισμένων πλούσιων χωρών, τις οποίες έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Τώρα, δυστυχώς, πληρώνουμε πολύ περισσότερο από το 2%, το οποίο είναι πιθανώς άδικο για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών... Έχουμε, όμως, κάποιους που δεν το κάνουν - και θα αντιμετωπισθούν».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Διεθνή / Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη μετά από διαδηλώσεις της Gen Z - Πανηγυρίζει ο κόσμος

Η Μαδαγασκάρη βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ανατρέποντας τον πρόεδρο Άντρι Ραζοελίνα μετά από διαδηλώσεις της Gen Z κατά της φτώχειας και της διαφθοράς
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Διεθνή / Κλιμακώνεται η σύγκρουση Τραμπ με τα ΜΜΕ: Αρνούνται να υπογράψουν τους νέους κανόνες του Πενταγώνου

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Πεντάγωνο χωρίς συνοδεία - Ο υπουργός Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί διαπιστεύσεις δημοσιογράφων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM