Ντράγκι: Χρειαζόμαστε ένα μέσο για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών σε περιόδους κρίσεων

Ντράγκι: Χρειαζόμαστε ένα μέσο για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών σε περιόδους κρίσεων Facebook Twitter
EPA/CLAUDIO GIOVANNINI
0

H Ευρωζώνη χρειάζεται ένα νέο, κοινό «δημοσιονομικό μέσο» για τη συνοχή των χωρών - μελών της, ακόμη και όταν αυτές δέχονται επίθεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα, αναμένεται να κάνουν μικρή πρόοδο σε ορισμένα από τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στην Ε.Ε., όπως ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που εκκαθαρίζονται.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Φλωρεντία, ο Ντράγκι υποστήριξε το βήμα αυτό και τάχθηκε υπέρ ενός μέσου για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών, εάν αυτές τιμωρούνται υπερβολικά από τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων χρέους.

«Χρειαζόμαστε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέσο για να διατηρήσουμε τη σύγκλιση κατά τη διάρκεια μεγάλων σοκ, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνουμε πολύ τη νομισματική πολιτική», είπε ο Ντράγκι.

«Στόχος του θα ήταν η δημιουργία ενός επιπλέον επιπέδου σταθεροποίησης που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στις εθνικές πολιτικές», πρόσθεσε.

Η πρόταση του Ντράγκι δεν συνοδευόταν από πολλές λεπτομέρειες και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το όποιο τέτοιο μέσο δεν είναι «εύκολο να σχεδιασθεί εννοιολογικά», λόγω και των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Αντίστοιχες ιδέες, που είχαν προωθηθεί μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2010-12 είχαν τορπιλισθεί από τη Γερμανία, η οποία έχει ισχυρό ταμείο και η κυβέρνησή της φοβάται ότι θα πρέπει να καλύψει τον λογαριασμό των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας.

Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν πιθανόν από τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του κατά του κατεστημένου κόμματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκα. Και τα δύο αυτά κόμματα έχουν εκφράσει σε διαφορετικό βαθμό επιφυλάξεις για το εγχείρημα του ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το ενιαίο νόμισμα το εμπιστεύονται οι πολίτες της Ευρωζώνης, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να αποφέρει τα οφέλη που έχει υποσχεθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM