Οργή στη Γαλλία για τον Τραμπ- Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι για να υποστηρίξει την οπλοκατοχή

Οργή στη Γαλλία για τον Τραμπ- Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι για να υποστηρίξει την οπλοκατοχή Facebook Twitter
0

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσφορία της σήμερα, αξιώνοντας «να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων», αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφερε ως παράδειγμα τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

«Η Γαλλία εκφράζει με σθένος την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και απαιτεί να επιδεικνύεται σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές βον ντε Μιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθες στο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, τη θεωρία του σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι θα είχαν λιγότερους νεκρούς εάν τα θύματα οπλοφορούσαν.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των όπλων στους κόλπους της κοινωνίας δεν συνιστά μια ασπίδα προστασίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αντιθέτως μπορεί να διευκολύνει τον σχεδιασμό αυτού του είδους της επίθεσης» απάντησε η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής διπλωματίας.

«Η Γαλλία είναι υπερήφανη που είναι μια ασφαλής χώρας όπου η αγορά και η κατοχή πυροβόλων όπλων ελέγχονται αυστηρά» συμπλήρωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

«Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα σε περιστατικά με πυροβόλα όπλα δεν μας οδηγούν να αμφιβάλουμε για αυτήν την επιλογή».

Η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι οι επιθέσεις είχαν «σχεδιαστεί από το εξωτερικό» και «συντονιστεί και διαπραχθεί με πολεμικά όπλα».

«Χάρη στην αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό των ειδικών δυνάμεων επέμβασης και το θάρρος και τον ηρωισμό των Γάλλων αστυνομικών, εκατοντάδες ζωές διασώθηκαν» υπογράμμισε η ίδια.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά επιθέσεων την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν, μια ομάδα τζιχαντιστών σκότωσε 90 ανθρώπους.

«Σκοτώθηκαν βίαια από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών που είχαν όπλα. Πήραν τον χρόνο τους και τους σκότωσαν έναν προς ένας. Πυροβόλησε, στόχευσε λίγο πιο πέρα, ξαναπυροβόλησε, στόχευσε πιο πέρα...» περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιμούμενος έναν τζιχαντιστή που πυροβολεί με όπλο τα θύματά του.

«Όμως, εάν ένας εργαζόμενος ή απλά ένας πελάτης είχε όπλο πάνω του, εάν κάποιος από εσάς από το κοινό βρισκόταν εκεί με ένα όπλο να στοχεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι τρομοκράτες θα είχαν τραπεί σε φυγή ή θα τους είχαν σκοτώσει και τότε θα επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική ιστορία» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επικεφαλής της χώρας το 2015 την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων, καταδίκασε τις «επαίσχυντες» δηλώσεις και τις «άσεμνες απομιμήσεις» του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της η Εθνική Ομοσπονδία θυμάτων επιθέσεων (Fenvac) κατήγγειλε σε ένα tweet τις δηλώσεις "απίστευτης βίας" για τα θύματα καλώντας τη γαλλική διπλωματία να "αντιδράσει".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM