Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
0

Το κυριακάτικο πρωινό δεν μοιάζει με κανένα άλλο και διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου. Το Σάββατο είναι διαφορετικό, είναι η μέρα που ψάχνεις ακόμα χρόνο γι' αυτά που έπρεπε να κάνεις μεσοβδόμαδα, αλλά δεν πρόλαβες.

Όμως η Κυριακή έχει τους δικούς της ρυθμούς: ξύπνημα χαλαρό, διάβασμα εφημερίδων και τσιμπολόγημα, απολαμβάνοντας οικείες γεύσεις. Να ξυπνήσεις πρωί για να προλάβεις το breakfast, ούτε λόγος.

Ευτυχώς, όμως, οι Βρετανοί, αρκετά νωρίς, τον 19ο αιώνα, φρόντισαν να εφεύρουν το brunch γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν το breakfast, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το lunch.


Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για ένα πιο καθυστερημένο πρωινό.

Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής έχει δουλέψει σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και τα τελευταία 4 χρόνια μαγειρεύει με κέφι και φαντασία στην κουζίνα του Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια).

Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για μακρόσυρτο τσιμπολόγημα.

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας προτείνει εύκολες συνταγές για brunch που θα ετοιμάσουμε με κέφι στο σπίτι μας για να τιμήσουμε τη μέρα που ο χρόνος τρέχει μόνο για μας. Ο σεφ πιστεύει ότι οι κανόνες του καλού brunch είναι δύο: «Ξεκινάμε με αλμυρό πιάτο, κλείνουμε με γλυκό που συνδυάζουμε με φρούτα και χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε αυγό».


Η εμμονή με το αυγό δεν είναι τυχαία. «Είναι πλήρες γεύμα και όταν συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι και κάποιο είδος ψωμιού δίνει έναν διατροφικό συνδυασμό που μας κρατά χορτάτους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα» λέει Βασίλης.

Όσον αφορά τη μαγειρική προσέγγιση του αυγού, τα πράγματα είναι επίσης απλά. «Δεν χρειάζεται πολύ μαγείρεμα γιατί χάνει τη νοστιμιά του» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Όταν έχουμε λιπαρά υλικά, όπως καπνιστό ψάρι, αλλαντικά, δυνατά, έντονα τυριά ή σάλτσες με μαγιονέζα, προτιμούμε το αυγό που τα συνοδεύει να είναι μαγειρεμένο όσο το δυνατόν λιγότερο για να "ενώνει" τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου και να δίνει έντονο χρώμα και γεύση. Επίσης, ιδανικός σύντροφος για τα αυγά είναι το φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί που, όταν ψηθεί, χάρη στο προζύμι δίνει καλό άρωμα και γεύση».


Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του Warehouse και ετοίμασε για τους αναγνώστες του LiFO.gr συνταγές για ένα πλούσιο brunch με οικείες γεύσεις.

Καπνιστός σολομός με ταρτάρ και βραστά αυγά

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά βραστά

4 φύλλα καπνιστού σολομού

2 φέτες ψωμί με αλεύρι Ζέας φρυγανισμένο

5 κ.σ. μαγιονέζα

2 ψιλοκομμένα ραπανάκια

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη

2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

Χυμός από δύο λάιμ

1 κ.σ. σόγια με λιγότερο αλάτι

1½ σφηνάκι ελαιόλαδο

½ σακουλάκι ανάμεικτη σαλάτα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ταρτάρ προσθέτουμε σε μπολ τη μαγιονέζα, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο, την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον χυμό από 1 λάιμ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Περνάμε από τον τρίφτη τα βραστά αυγά. Ραντίζουμε το ψωμί με το μισό σφηνάκι ελαιόλαδο και το φρυγανίζουμε στον φούρνο. Τοποθετούμε το ψωμί σε πιάτο, απλώνουμε το ταρτάρ, από πάνω τον σολομό, μετά το αυγό και στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μπολ ρίχνουμε τη σόγια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χυμό λάιμ, χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα, προσθέτουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε το πιάτο.

Αυγά μάτια με πεκορίνο Αμφιλοχίας και σάλτσα ντομάτα με πανσέτα σε φρυγανισμένο ψωμί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 φέτα προζυμένιο ψωμί ή 2 φέτες τοστ

4 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

100 γρ. πανσέτα

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο

Κλωνάρια θυμαριού

Αλάτι πιπέρι

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την πανσέτα σε μικρά ζάρια. Προθερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε την πανσέτα, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το λίπος της πανσέτας με τον πελτέ. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή και στεγνή η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου το ψωμί και το φρυγανίζουμε. Τοποθετούμε το ζεστό ψωμί σε πιάτο, ρίχνουμε το τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά μάτια, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε τα αυγά πάνω από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

Τσουρέκι με γκανάς λευκής σοκολάτας και κόκκινα φρούτα εποχής

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 φέτες τσουρέκι

2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

100 γρ. κρέμα γάλακτος

3 φράουλες

4 βατόμουρα

Εκτέλεση

Για την γκανάς λευκής σοκολάτας ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε σε μπολ με τη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει.


Τοποθετούμε το τσουρέκι σε πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε με ένα κουτάλι την γκανάς, γαρνίρουμε με τα φρούτα και το φιστίκι και σερβίρουμε.

Κρύο ρόφημα σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250 γρ. γάλα φρέσκο

100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 κούπα δημητριακά

1 κούπα Quaker

1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες

1 μήλο κομμένο σε φέτες

6 φράουλες κομμένες

Blueberry, raspberry

2 κ.σ. καρύδια σπασμένα

2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε σε κούπα, προσθέτουμε παγάκια και σερβίρουμε.


Σε μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε λίγο κρύο ρόφημα σοκολάτας, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε με την κρύα σοκολάτα.

Scrambled eggs με σχοινόπρασο και γίδινο τυρί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

4 κ.σ. γίδινο τυρί τριμμένο

1 φέτα ψωμί φρυγανισμένη

Αλάτι, πιπέρι

½ σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν το αυγό αρχίσει να δημιουργεί κομμάτια, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το τυρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Ομελέτα με μαρμέλαδα μπέικον και Μετσοβόνε

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι λευκό βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι νερό

1 σφηνάκι Whiskey Bourbon

3-4 κλωνάρια θυμάρι

1 κ.γ. μπούκοβο

5 κ.σ. Μετσοβόνε τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα μπέικον, σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το μπέικον, σβήνουμε με το ουίσκι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό, το μπούκοβο και το θυμάρι, αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά και αποσύρουμε.


Ανακατεύουμε σε μπολ τα αυγά με τη σόδα, το γάλα και αλατοπίπερο. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τα αυγά και μόλις πιάσουν στα τοιχώματα ρίχνουμε το Μετσοβόνε, σκεπάζουμε με καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά. Με σπάτουλα διπλώνουμε την ομελέτα σε σχήμα πούρου και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ