Στόλτενμπεργκ: Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο

Στόλτενμπεργκ: Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Süddeutsche Ζeitung.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο... Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών» αναφέρει.

«Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Όσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ».

Παράλληλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει διάλογο με την Μόσχα. «Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν «έναν ισχυρότερο ρόλο του Βερολίνου στην πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία έχει σημαντική ευθύνη εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας της και της πολιτικής σημασίας της».

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία: «Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%».

Ζητά επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Η Γερμανία απέχει από το ποσοστό αυτό, καθώς επενδύει το 1,2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Βασίζομαι στη Γερμανία. Ζούμε σε ένα αβέβαιο κόσμο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απειλές. Οι απαντήσεις δεν έρχονται δωρεάν», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «σοβαρές ελλείψεις» στις στρατιωτικές δυνάμεις κάποιων χωρών.

«Βλέπουμε τις συνέπειες της χρόνιας λιτότητας, όχι μόνο στη Γερμανία», επεσήμανε.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κοπιάζουν να εκπληρώσουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, καθώς ο εξοπλισμός τους είτε είναι ξεπερασμένος είτε ο νέος εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος έγκαιρα εξαιτίας του συστήματος προμηθειών.

Παρά τις δυσκολίες, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη συνεισφορά της Γερμανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

«Έχω συναντήσει γερμανούς στρατιώτες σε πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο ή τη Λιθουανία. Οι μονάδες αυτές είναι καλά εξοπλισμένες και οι στρατιώτες διαθέτουν καλή εκπαίδευση και υψηλό επαγγελματισμό», δήλωσε.

Πηγή: Suddeutsche Zeitung

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα»

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM