Πιέσεις από τον Γκουτέρες στον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη

Πιέσεις από τον Γκουτέρες στον πρίγκιπα διάδοχο της Σ. Αραβίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πίεσε την Τρίτη τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν να εργαστεί με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, προωθώντας μια πολιτική λύση.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση στα ανθρωπιστικά προβλήματα», δήλωσε ο Γκουτέρες την ώρα που λάμβανε μια επιταγή 930 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρίγκιπα, η οποία προορίζεται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος βοήθειας του ΟΗΕ για την Υεμένη. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η λύση είναι πολιτική και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε προκειμένου να βρεθεί λύση» η οποία «θα τερματίσει τα δεινά στην Υεμένη» που είναι βυθισμένη σε πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Υεμένη, όπου ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στρατιωτικά από το 2015 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Περίπου 10.000 Υεμενίτες έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2015 και 53.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ ο πληθυσμός της χώρας απειλείται από τη χολέρα, τη διφθερίτιδα και τον λιμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του πρίγκιπα μπιν Σάλμαν και του Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Υεμένη «ανόητο πόλεμο», που αντίκειται στα συμφέροντα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτόν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του σέβεται τις αρχές του ΟΗΕ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ορίζουν «ότι δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στις υποθέσεις άλλων χωρών», μια αναφορά στη στήριξη που φέρεται να παρέχει το Ιράν στους Χούτι.

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιλύσουμε πολιτικά τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου, εργαζόμαστε εξίσου σκληρά για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άλλη επίπτωση», επεσήμανε ο μπιν Σάλμαν. «Εξακολουθούμε να σεβόμαστε, όπως το κάναμε πάντα, το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, μετέβη στη Σανάα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η πολιτική διαδικασία, έπειτα από συναντήσεις που είχε στο Ριάντ.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για τη συγκέντρωση 2,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό απαραίτητο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη στη διάρκεια του 2018. Ο Γκουτέρες πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη για τη διάσκεψη των δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM
Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Διεθνή / Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση «μυστικού καταναλωτή» ετοιμάζει η Ε.Ε. για να εντοπίσει επικίνδυνα προϊόντα – Σκέψεις για κατάργηση του αφορολόγητου των 150 ευρώ και δημιουργία ενιαίας τελωνειακής αρχής
LIFO NEWSROOM
Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Διεθνή / Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια και απαιτεί αποζημιώσεις για τους 38 νεκρούς της πτήσης J2-8243 – Εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που αναχαιτίζονταν ουκρανικά drones
LIFO NEWSROOM
Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM