Η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ για τους δασμούς θα είναι «λογική» λέει ο Τουσκ

Η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ για τους δασμούς θα είναι «λογική» λέει ο Τουσκ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι υπεύθυνη και λογική.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η απάντηση της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη και λογική, αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαρτίου ο Τουσκ.

Δεδομένης της σημασίας της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, θα έπρεπε να ενισχύσουμε τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις μας και όχι να τις αποδυναμώσουμε. Και αυτό, παρά τις εποχιακές αναταράξεις, πρόσθεσε.

Όπως λέει ο Μοντεσκιέ: η φυσική συνέπεια του εμπορίου είναι η ειρήνη, επέμεινε.

Ο Τουσκ υπενθύμισε εξάλλου ότι οι δασμοί που επέβαλαν το 1930 οι ΗΠΑ στο ένα τρίτο του εμπορίου μας, οδήγησαν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου.

Υπογραμμίζω αυτούς τους αριθμούς, όχι για να υποβαθμίσω την ανάγκη μιας ανάλογης απάντησης, συμβατής με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, αλλά για να δώσω μια άλλη, ευρύτερη προοπτική, εξήγησε.

Οι δασμοί αυτοί, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και άλλους αξιωματούχους, με στόχο να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ από τους δασμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν αντίμετρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τρεις μήνες, όπως είναι η φορολόγηση ορισμένων εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων: μεταξύ άλλων, υφάσματα τζιν, μηχανές μεγάλου κυβισμού και φιστικοβούτυρο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Διεθνή / Εργαζόμενος στην αμφιλεγόμενη βοήθεια στη Γάζα: Είδα συναδέλφους να πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Ο άνδρας εργαζόταν στον τομέα ασφαλείας της αμφιλεγόμενης υπηρεσίας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να λάβουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Μπλόκα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανήγγειλαν για σήμερα οι φοιτητές

Διεθνή / Σερβία: Μπλόκα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανήγγειλαν για σήμερα οι φοιτητές

Αφορμή για τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των πόλεων αποτέλεσε η βία που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την αστυνομία κατά φοιτητών σε μπλόκα και επίσης η προσπάθεια αστυνομικών, το βράδυ της Τετάρτης, να εισέλθουν διά της βίας στη Νομική.
LIFO NEWSROOM