Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη μακροχρόνια κράτηση δημοσιογράφων στην Τουρκία

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη μακροχρόνια κράτηση δημοσιογράφων στην Τουρκία Facebook Twitter
Το δικαστήριο αποφάσισε πως η συνεχιζόμενη κράτηση του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε έγκυρη ούτε «σύμφωνη με τις νομικές οδούς»
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη μακροχρόνια κράτηση δύο δημοσιογράφων.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η συνεχιζόμενη κράτηση του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε «έγκυρη» ούτε «σύμφωνη με τις νομικές οδούς».

Μετά από την πίεση και του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, το τουρκικό ποινικό δικαστήριο ενέκρινε πριν μερικές ημέρες την αποφυλάκιση του Αλπάι, υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού.

Ο Αλπάι παρέμεινε στην φυλακή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, στο πλαίσιο των συλλήψεων για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το Συνταγματικό δικαστήριο είχε ζητήσει και τον Ιανουάριο την υπό όρους απελευθέρωση του Αλπάι και του Αλτάν.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και είναι ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Αλπάι είναι πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία έκλεισε εξαιτίας των φερόμενων δεσμών της με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2016.

Ο Αλτάν είναι δημοσιογράφος και έχει εκδώσει πολλά πολιτικά κείμενα. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Στις πρώτες αποφάσεις που λαμβάνει το ΕΔΑΔ σχετικά με τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κάνει λόγο για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία, στην ασφάλεια και στην ελευθερία έκφρασης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM