Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης»

Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης» Facebook Twitter
Αγρότες κρατούν πανό με φράσεις όπως «Οι μισθοί σε κίνδυνο» και «Παράγουμε φρούτα και λαχανικά» στη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης για την ξηρασία και την ανεργία. (EPA / SMARISCAL)
0

Χιλιάδες αγρότες της νοτιοανατολικής Ισπανίας διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη ξηρασία που απειλεί την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή τους, τον «λαχανόκηπο της Ευρώπης».

Το Αλικάντε, η Μούρθια και η Αλμερία, όπου παράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους φρούτα και λαχανικά που εξάγονται σε όλη την Ευρώπη, υποφέρουν ιδιαίτερα από την ξηρασία που πλήττει τη χώρα, μια από τις χειρότερες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης» Facebook Twitter
Πολλοί αγρότες μοίρασαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά, στο πλαίσιο της μεγάλης διαδήλωσης. (EPA / SMARISCAL)

«Χωρίς νερό, θα έχουμε έρημο και ανεργία. Να προστατεύσουμε τον λαχανόκηπο της Ευρώπης» έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Μας έκοψαν το 80% του νερού», διαμαρτυρήθηκε ο Χοσέ Αντόνιο Ντίαθ, ο ιδιοκτήτης μιας αγροτικής επιχείρησης στην περιοχή της Αλμερίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ταμιευτήρες νερού στη νοτιοανατολική Ισπανία είναι άδειοι κατά τα τέσσερα πέμπτα τους. 

Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης» Facebook Twitter
Το φράγμα Uzziza στο Burgos. Η βροχή μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου στη χώρα αύξησε το απόθεμα νερού, αλλά δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. Σύμφωνα με αναφορές, τα φράγματα εξακολουθούν να μην διαθέτουν αρκετό νερό για την αντιμετώπιση της ξηρασίας. (EPA / SANTI OTERO)

Ορισμένοι αγροτές, συνέχισε ο Ντίαθ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη νότια Γαλλία, γύρω από το Μονπελιέ, όπου υπάρχει άφθονο νερό. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «σουρεαλιστική», λέγοντας ότι φέτος κατάφερε να προωθήσει μόνο το 15-20% της παραγωγής του.

Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης» Facebook Twitter
Οι αγρότες προτείνουν μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, μια τεχνολογία που σήμερα είναι πολύ ακριβή. (EPA / SMARISCAL)

«Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά στα 39 χρόνια που δουλεύω», είπε από την πλευρά του ο Πέπε Ροντρίγκεθ, ένας 59χρονος αγρότης από τη Μούρθια. «Τι θα κάνουμε με όλους αυτούς τους μετανάστες που έχουμε εκεί κάτω;», διερωτήθηκε ανήσυχος επειδή πολλοί από τους εργάτες γης στην περιοχή είναι Αφρικανοί μετανάστες.

Οι αγρότες προτείνουν μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, μια τεχνολογία που σήμερα είναι πολύ ακριβή.

Χωρίς νερό η Ισπανία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους για την ξηρασία στο «λαχανόκηπο της Ευρώπης» Facebook Twitter
Αγρότες κρατούν πλακάτ που γράφουν «Χρειαζόμαστε νερό». (EPA / SMARISCAL)

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Διεθνή / Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την οικονομία και τι σημαίνει για τους Αμερικανούς

Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ προκαλούν αύξηση των τιμών και μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανών.
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Διεθνή / Το μυστικό κανάλι που χρησιμοποιούν Ρωσία και Ουκρανία για να ανταλλάσσουν αιχμαλώτους πολέμου

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι τεταμένες την παραμονή της συνόδου κορυφής Πούτιν-Τραμπ, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να ανταλλάξουν περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, κάτι σχεδόν ανήκουστο στον σύγχρονο πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Διεθνή / Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Η στρατηγική αναγέννησης του ρωσικού στρατού και πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί την οικονομική ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση για να αλλάξει την κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Διεθνή / Χιροσίμα, Ναγκασάκι - 80 χρόνια μετά: Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον καρκίνο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα περιστατικά καρκίνου από την ακτινοβολία των βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα σκοτώσουν λιγότερο από το 1% των επιζώντων. Αναλυτικά αποτελέσματα 80 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Διεθνή / Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενα στρατηγικά προβλήματα και απογοήτευση στο στρατό της, καθώς η παραδοσιακή σοβιετική ιεραρχία δημιουργεί αχρείαστες απώλειες και μειώνει το ηθικό των στρατευμάτων. Η αναγκαία αλλαγή στρατηγικής και διοίκησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
LIFO NEWSROOM
Πως η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Διεθνή / Πώς η μουσική επηρεάζει τη στρατηγική πολυτελών οίκων όπως η Dior και η Gucci

Η μουσική και τα τραγούδια αναδεικνύουν την κουλτούρα των πολυτελών μαρκών. Από τη διάσημη επιτυχία "Dior" μέχρι την ανάκαμψη της Gucci, αναλύουμε πώς η μουσική επηρεάζει τις πωλήσεις και τις στρατηγικές των μεγάλων οίκων
LIFO NEWSROOM