Απροστάτευτα ΑΤΜ: Οι αριθμοί, η εξάρθρωση και οι ασύλληπτοι δράστες που έχουν ανατινάξει δεκάδες μηχανήματα

Απροστάτευτα ΑΤΜ: Οι αριθμοί, η εξάρθρωση και οι ασύλληπτοι δράστες που έχουν ανατινάξει δεκάδες μηχανήματα Facebook Twitter
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI
0

Εξήντα μία κλοπές ATM σημειώθηκαν το 2017 σε όλη την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει στο LIFO.gr η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Στις 29 Ιανουαρίου, οι αρχές μπορεί να συνέλαβαν 8 άτομα που ανατίναζαν ATM με την μέθοδο PLOFKRAAK, αλλά η εξάρθρωση της συγκεκριμένης σπείρας οδήγησε στην εξιχνίαση μόλις 10 από τις 61 περσινές κλοπές, με όλες τις υπόλοιπες να παραμένουν υπό διερεύνηση.

Εξάλλου, από την αρχή του έτους και έως τα τέλη του Ιανουαρίου, τουλάχιστον άλλες τέσσερις επιτυχημένες κλοπές ΑΤΜ σημειώθηκαν σε Παπάγου, Πετράλωνα, Πεντέλη και Δάφνη ενώ δύο αποτυχημένες απόπειρες καταγράφηκαν σε Αράχωβα και Βάρκιζα.

Απροστάτευτα ΑΤΜ: Οι αριθμοί, η εξάρθρωση και οι ασύλληπτοι δράστες που έχουν ανατινάξει δεκάδες μηχανήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI

Άλλωστε η ανατίναξη του ΑΤΜ στα Πετράλωνα έγινε τα ξημερώματα μετά την εξάρθρωση της σπείρας, καταδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο είτε την ύπαρξη ασύλληπτων συνεργατών είτε την παράλληλη δράση άλλων ομάδων με σχετική τεχνογνωσία.

Πώς ανοίγουν τα ΑΤΜ - Η μέθοδος PLOFKRAAK

Οι δράστες ανοίγουν με λοστούς τη σχισμή παραλαβής των χρημάτων και στη συνέχεια περνούν, με σωληνάρια, αέριο στο εσωτερικό των ΑΤΜ, από φιάλες αερίου που μεταφέρουν στα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων διαφυγής τους.

Όταν διοχετεύσουν αρκετή ποσότητα ώστε να καταστρέψουν το εξωτερικό του ΑΤΜ χωρίς να διαλύσουν και τις προστατευτικές κασετίνες των χρημάτων, δημιουργούν σπινθήρα προκαλώντας έκρηξη ελεγχόμενης έντασης.

Απροστάτευτα ΑΤΜ: Οι αριθμοί, η εξάρθρωση και οι ασύλληπτοι δράστες που έχουν ανατινάξει δεκάδες μηχανήματα Facebook Twitter
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Στις αρχές τους περασμένου έτους, τα περιστατικά ήταν σαφώς λιγότερα και συχνά αποτυχημένα, καθώς οι δράστες δεν είχαν «τελειοποιήσει» ακόμα την τεχνική τους και, μαζί με τα ΑΤΜ, κατέστρεφαν και τις κασετίνες με τα χρήματα. 

Με τον καιρό, όμως, το ποσοστό των επιτυχημένων κλοπών αυξήθηκε καθώς, όπως φαίνεται, βρήκαν τη «χρυσή ισορροπία».

Ποια ΑΤΜ βάζουν στο μάτι

Οι δράστες προτιμούν τα απομακρυσμένα ATM που είναι εκτός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από κάμερες ασφαλείας, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα άμεσης επέμβασης της αστυνομίας.

Συχνοί στόχοι είναι τα μηχανήματα έξω από σούπερ μάρκετ, φούρνους και πλατείες.

Ωστόσο η σπείρα (ή οι σπείρες) παίρνουν, σε κάθε περίπτωση, όλες τις προφυλάξεις.

Οι δράστες καλύπτουν τα πρόσωπά τους και φορούν πάντα γάντια, ώστε να αποφύγουν να αφήσουν δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλο γενετικό υλικό.

Απροστάτευτα ΑΤΜ: Οι αριθμοί, η εξάρθρωση και οι ασύλληπτοι δράστες που έχουν ανατινάξει δεκάδες μηχανήματα Facebook Twitter
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα μέλη της σπείρας που συνελήφθησαν, παρακολουθούσαν για μέρες τη βραδινή κίνηση των ντόπιων γύρω από τα ΑΤΜ που στοχοποιούσαν.

Τη νύχτα της κλοπής, κατέφταναν με δύο οχήματα - ένα με την ομάδα επιχείρησης και ένα - συνήθως - κλεμμένο, στο οποίο είχαν φορτώσει τις φιάλες αερίου.

Με το κλεμμένο όχημα, πλησιάζαν με την όπισθεν πολύ κοντά στα ΑΤΜ και προχωρούσαν στην ανατίναξη «ελεγχόμενης έντασης».


Η αστυνομία εκτιμά ότι οι 8 συλληφθέντες (5 Μολδαβοί και 3 Έλληνες με αρχηγό έναν 23χρονο Μολδαβό) είχαν καταφέρει να κλέψουν περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Με τα χτυπήματα όμως να είναι εφταπλάσια από αυτά που έχουν εξιχνιαστεί, η συνολική λεία των εγκληματικών ομάδων που ανατινάζουν τα ΑΤΜ θα μπορούσε εύκολα να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο αγώνας συνεχίζεται»: Ο Πάνος Ρούτσι τερμάτισε την απεργία πείνας και κάλεσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ελλάδα / «Ο αγώνας συνεχίζεται»: Ο Πάνος Ρούτσι τερμάτισε την απεργία πείνας και κάλεσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Μετά από 23 ημέρες απεργίας πείνας, ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε τη λήξη της κινητοποίησής του, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται» - Τα αιτήματά του ικανοποιήθηκαν, ενώ η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλά για «μια μεγάλη νίκη απέναντι στο σκοτάδι»
LIFO NEWSROOM
«Ο Παύλος τα κατάφερε» - Πέντε χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ελλάδα / «Ο Παύλος τα κατάφερε» - Πέντε χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε το τότε πολιτικό κόμμα «Χρυσή Αυγή», ως εγκληματική οργάνωση, ενώ ορισμένα ηγετικά της στελέχη κρίθηκαν ένοχα και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
LIFO NEWSROOM