ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα Facebook Twitter
0

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ έβαλε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς σε σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο που προβλέπει τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή.

Εάν η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτής του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς ισχυρίζεται ότι με αυτόν η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM