Πώς είναι να είσαι Αιγύπτιος, δημόσιο πρόσωπο και γκέι; Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ «ψάχνει για ελπίδα»

Πώς είναι να είσαι Αιγύπτιος, δημόσιο πρόσωπο και γκέι; Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ «ψάχνει για ελπίδα» Facebook Twitter
0

Ο ηθοποιός και ακτιβιστής Omar Sharif Jr., εγγονός του θρυλικού σταρ Ομάρ Σαρίφ, μίλησε για το πώς είναι να είσαι γκέι Αιγύπτιος και ταυτόχρονα δημόσιο πρόσωπο αλλά και το βάρος που εμπεριέχει αυτό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αίγυπτο. 

«Κάθε πρωί ξυπνάω και με περιμένει ένα inbox κατακλυσμένο από αποκαρδιωτικά μηνύματα για την Αίγυπτο. Προέρχονται και από φίλους και από αγνώστους, μέλη της αιγυπτιακής γκέι κοινότητας που άφησα πίσω πριν πέντε χρόνια όταν έκανα come out ως ομοφυλόφιλος και αποσύρθηκα από την χώρα, κι όλοι τους έχουν υποφέρει φρικτά από βία, εκφοβισμούς ακόμη και απειλές για τη ζωή τους», λέει σε άρθρο της Hornet με τίτλο «A Voice for the Voiceless: Amidst a Brutal Crackdown, This Gay Egyptian Looks for Hope».

Αυτό που του ζητούν είναι να τους βοηθήσει να κάνουν ό,τι κι εκείνος. «Στα μηνύματα όλοι είναι απελπισμένοι να να κάνουν ό,τι κι εγώ: να δραπετεύσουν από μια χώρα που μαστίζεται από ένα ξέσπασμα ομοφοβίας. Επειδή δεν μπορούν όμως να το κάνουν, πολλοί μου γράφουν πως θέλουν να αυτοκτονήσουν. Δεν ξέρω τι να τους πω. Θα ήθελα να τους δώσω ελπίδα. Θα ήθελα να μην είναι ψεύτικη η ελπίδα», λέει ο 35χρονος, που τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ. 

I’ve had the flu for a week. Forgive me for acting like a #beardo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις


Ο Omar Sharif Jr. έκανε come out ως ομοφυλόφιλος το 2012 και, όπως λέει, ήθελε να χρησιμοποιήσει το ότι είναι σχετικά δημόσιο πρόσωπο -εγγονός δύο εκ των πιο αγαπημένων ηθοποιών της Αιγύπτου- για να προωθήσει την αποδοχή για τα άτομα της κοινότητας LGBTQ. Ωστόσο, προς απογοήτευσή του διαπίστωσε, πως τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και σήμερα η χώρα έχει βυθιστεί στην ομοφοβία.  

«Τους τελευταίους μήνες, η αστυνομία έχει αρχίσει να σταματάει στο δρόμο άντρες που υποψιάζεται ότι είναι γκέι, να τους ψάχνει τα τηλέφωνα για ενοχοποιητικές φωτογραφίες ή εφαρμογές ραντεβού, να τους βάζει φυλακή με ποινές από έξι μήνες μέχρι έξι χρόνια. Υπάρχουν μαρτυρίες που σου ανακατεύουν το στομάχι και κάνουν λόγο για αστυνομικούς που υποβάλλουν υπόπτους σε αναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού, ένα άκρως εξευτελιστικό μαρτύριο», λέει ο Omar. 

Set Life... #11thHour . This little film will restore your faith in humanity ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γκέι Αιγύπτιοι συνιστούν σήμερα τα ευκολότερα εξιλαστήρια θύματα, αφού ήδη ζουν στο σκοτάδι. «Δεν μπορώ να συμβουλεύσω τους νεαρούς γκέι Αιγύπτιους που μου στέλνουν μήνυμα να κάνουν come out, δεν θέλω να δεχθούν πυρά για τις δικές μου απόψεις. Δεν μπορώ καν να τους πω να το αποκαλύψουν στις οικογένειές τους. Ελάχιστοι έχουν τις φιλελεύθερες απόψεις που είχαν οι παππούδες μου, έχοντας δουλέψει σε ταινίες με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους. Οπότε απλώς τους λέω να προσέχουν και να κάνουν κουράγιο», συνεχίζει. 

«Εγώ αυτό που προσπαθώ να τους προσφέρω είναι μια είδους ελπίδα στην οποία πιστεύω, πως ολόκληρη η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης είναι ένα διαρκές ταξίδι προς την ένταξη. Μόλις οι άνθρωποι πάρουν την πρώτη γεύση κοινωνίας, αγάπης, ελευθερίας, μιας ευκαιρίας να ζήσουν με τις αυθεντικές τους ταυτότητες, δεν υπάρχει τίποτα να τους συγκρατήσει», καταλήγει ο Omar Sharif Jr.

It's darker days for #LGBTQI people in #Egypt... but I still believe ? ??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Omar Sharif Jr. (@omarsharifjr) στις

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ