O Μακρόν προτείνει «εταιρική σχέση» της Άγκυρας με την ΕΕ αντί για ένταξη

O Μακρόν προτείνει «εταιρική σχέση» της Άγκυρας με την ΕΕ αντί για ένταξη Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα στην Τουρκία τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απουσία μιας συμφωνίας ένταξης.

«Πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό να διασφαλίσουμε την αγκίστρωση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη» σημείωσε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στο Παρίσι.

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Για τον ίδιο «είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές (της Τουρκίας αναφορικά με το Κράτος Δικαίου) δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία» για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Πρέπει να αποφύγουμε την υποκρισία που συνίσταται στο να σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανή μια φυσική πρόοδος προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων (διαπραγματεύσεων)» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή συζήτηση» για αυτό το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Αντιθέτως, πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του έχει «κουραστεί» να περιμένει μια ενδεχόμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της ΕΕ δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενήργησε πάντα σωστά απέναντι Τουρκία διότι την έκανε να πιστέψει ότι κάποια πράγματα ήταν πιθανά, την ώρα που δεν ήταν απολύτως» είπε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM