Τις βασικές αρχές της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit παρουσίασε ο Μπαρνιέ

Τις βασικές αρχές της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit παρουσίασε ο Μπαρνιέ Facebook Twitter
Φωτό: EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μέχρι την εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης στα τέλη του 2020, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι πέντε αρχές περιλαμβάνουν την «ακεραιότητα» της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή όλων των πολιτκών της ΕΕ, τη διατήρηση του ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής εφαρμογής των πολιτικών της Ε.Ε. κατά τη μεταβατική περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι αυτή η φάση θα εφαρμοστεί μόνο εάν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 μία συμφωνία για την «εύτακτη» αποχώρηση του Η. Βασιλείου στο πλαίσιο του άρθρου 50, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υπαναχώρησης σε κανένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως αυτά που αφορούσαν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει εάν θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος «πολιτικού διαλόγου», καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «αμοιβαίου συμφέροντος» η συνεργασία των δύο πλευρών, χωρίς όμως να συμμετέχουν εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα. «Θα είναι ρεαλιστική η προσέγγισή μας, αλλά θα λάβουμε υπόψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε μόνο του να αποχωρήσει από τα θεσμικά όργανα» ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τη μέλλουσα εταιρική σχέση, ο ίδιος τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη σύνταξη μίας «πολιτικής δήλωσης» που θα προσδιορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και θα συνοδεύει την τελική συμφωνία αποχώρησης.

Προκειμένου να «προσδιορίσουμε αυτό το πλαίσιο, θα διασταυρώσουμε τα διάφορα μοντέλα σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο» επισήμανε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, στέλνοντας για ακόμα μία φορά μήνυμα στις βρετανικές αρχές ότι στόχος της ΕΕ είναι να προτείνει στη Βρετανία μία εταιρική σχέση στη βάση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία.

Τέλος, σημείωσε ότι όπως και η συμφωνία αποχώρησης, η «πολιτική δήλωση» για τη μέλλουσα εταιρική σχέση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αμφισβητεί την ιθαγένεια του Μαμντάνι και απειλεί να τον συλλάβει

Διεθνή / Νέα επίθεση Τραμπ σε Μαμντάνι: Αμφισβητεί την ιθαγένεια του και απειλεί να τον συλλάβει

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ, ήταν «παράνομα εδώ», στην προσπάθεια να προωθήσει ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας για πολιτικούς αντιπάλους
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Διεθνή / Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν από τον Οζγκιούρ Οζέλ στη συγκέντρωση του κόμματος του μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Διεθνή / Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του του φυλακισμένου διαβόητου Mεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα
LIFO NEWSROOM
Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM