Kurier: Ο Σέλινγκ δεν θα γίνει ο νέος... Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

Kurier: Ο Σέλινγκ δεν θα γίνει ο νέος... Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup Facebook Twitter
0

Ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να αποφάσισαν την προώθηση του απερχόμενου Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αυστριακή εφημερίδα Kurier επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη θέση αυτή δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος συντηρητικός πολιτικός, καθώς τρία ανώτατα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -- δηλαδή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - καλύπτονται ήδη από πολιτικούς προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.


Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς -- ο οποίος ως νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έχει λάβει την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης - θεωρεί "σε κάθε περίπτωση" τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατάλληλο για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup.


΄Οπως δήλωσε ο Κουρτς πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας στις Βρυξέλλες, το γεγονός πως είναι υπό συζήτηση για αυτή τη θέση, αποτελεί διάκριση για τον Σέλινγκ, ο οποίος με την εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών επί χρόνια, έχει "καλό όνομα" τόσο στην Αυστρία όσο και στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα ο ίδιος επισήμανε ότι είναι φυσικό να ληφθεί υπόψη από ποια πολιτική παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου θα προέρχεται ο μελλοντικός επικεφαλής του Eurogroup.


Παρατηρητές στη Βιέννη είχαν θεωρήσει ενδεικτικό για την πιθανή ανάληψη της θέσης από τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, το γεγονός ότι ο ίδιος, κατά την συγκρότηση σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής την περασμένη Πέμπτη, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.


Προϋπόθεση πάντως για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup θα ήταν η παραμονή του Χανς Γεργκ Σέλινγκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, για την οποία διεξάγονται από την προπερασμένη εβδομάδα συγκεκριμένες και εντατικές διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο σήμερα ανακοίνωσε πως διεκδικεί το ίδιο την θέση του υπουργού Οικονομικών.


Η θητεία του νυν επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα Ιανουαρίου και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή του, που προγραμματίζεται να αποφασιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM