Στο φως τα απόρρητα έγγραφα για την δολοφονία του Κένεντι - Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα δώσει έγκριση

Στο φως τα απόρρητα έγγραφα για την δολοφονία του Κένεντι - Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα δώσει έγκριση Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιτρέψει την δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι (JFK).

Η ανακοίνωση, η οποία έγινε με τη συμβουλή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκάλεσε ισχυρισμούς ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινή γνώμης από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων.

Η δήλωση έγινε στο Twitter, με τον Πρόεδρο να λέει: « Υπό την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω ως Πρόεδρος, να ανοίξουν τα επί μακρόν αποκλεισμένα JFK FILES».

«Αυτό αρκεί για να αποσπάσει την προσοχή από τα ψέμματα, τις έρευνες και την ανικανότητά του» δήλωσε ο κοινωνιολόγος Δρ DaShanne Stokes, σχολιάζοντας την απόφαση.

Ο Mike Huckabee, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, δήλωσε πως η απελευθέρωση θα αποδείξει ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά εμπλοκή και πιστεύει πως η απόφαση του Τραμπ θα δώσει τέλος σε φήμες και εικασίες. 

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας φέρονται να φοβούνται ότι ορισμένα έγγραφα που συλλέχθηκαν στη δεκαετία του 1990 θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για πιο πρόσφατες επιχειρήσεις πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος είναι το μόνο κυβερνητικό πρόσωπο με την εξουσία να εμποδίζει ή να επιτρέπει τη δημοσίευση τέτοιων εγγράφων. Το 1992, το Κογκρέσο έκρινε ότι όλα τα έγγραφα της δολοφονίας μπορούν να απελευθερωθούν εντός 25 ετών, εκτός εάν ο πρόεδρος ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τις πληροφορίες, τις αστυνομικές δυνάμεις, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τις διεθνείς σχέσεις. Πολλοί αμφέβαλαν πως ο Τραμπ θα πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει λίγο πριν λήξει η διορία.

Η δολοφονία του Κένεντι το 1963 σόκαρε τον κόσμο και έκτοτε περιβάλλεται από αντιπαραθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας - πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξε και ένας δεύτερος δράστης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και η πλήρης δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι απίθανο να υπονομεύσει τις εκτεταμένες θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν την ιστορική αυτή στιγμή.

Την Πέμπτη, 3.100 έγγραφα που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στο κοινό μπορούν να δημοσιευθούν, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και το πλήρες κείμενο ορισμένων εγγράφων που είχαν δημοσιευθεί με καλυμμένα ορισμένα τμήματα τους.


Εξαιτίας του ζωηρού δημοσίου διαλόγου που προκάλεσε, υπεγράφη το 1992 νόμος που επιβάλλει την δημοσίευση όλων των ντοκουμέντων, διατηρώντας σφραγισμένα ένα μέρος αυτών μέχρι την τελική ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου 2017.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ακόμη τη δυνατότητα να διατηρήσει ορισμένα από τα έγγραφα απόρρητα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αυτήν την επιφύλαξη την διατυπώνει στο tweet του ο πρόεδρος Τραμπ.


Επικαλούμενο μέλη της κυβέρνησης, το Politico αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τελεί υπό πίεση, κυρίως από την CIA, να εμποδίσει την δημοσιοποίηση ορισμένων εγγράφων, κυρίως όσων που τοποθετούνται στη δεκαετία του ΄90, διότι θα μπορούσαν να εκθέσουν πράκτορες ή πληροφοριοδότες της CIA και του FBI που είναι ακόμη εν ενεργεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM