Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά στην Ελλάδα να μην επιστρέψει στην χώρα έναν διωκόμενο ακτιβιστή από το Τατζικιστάν

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά στην Ελλάδα να μην επιστρέψει στην χώρα έναν διωκόμενο ακτιβιστή από το Τατζικιστάν Facebook Twitter
0

Να μην επιστρέψει έναν Τατζίκο ακτιβιστή στη χώρα του, όπου αντιμετωπίζει πιθανά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, ζητάει από την Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ο Μιρζοραχίμ Κουζόφ, ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος Αναγέννησης του Τατζικιστάν, το οποίο έχει απαγορευτεί το Σεπτέμβριο του 2015 χαρακτηριζόμενο ως τρομοκρατική οργάνωση, συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου 2017 από την ελληνική Αστυνομία στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Αθηνών, όπου προσγειώθηκε ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του, έπειτα από μια διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ο Κουζόφ κρατήθηκε στην Αθήνα έπειτα από την έκδοση «κόκκινης προειδοποίησης» από την Ιντερπόλ, την οποία ζήτησαν οι αρχές του Τατζικιστάν με την κατηγορία του εξτρεμισμού με πολιτικά κίνητρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά στην Ελλάδα να μην επιστρέψει στην χώρα έναν διωκόμενο ακτιβιστή από το Τατζικιστάν Facebook Twitter

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει καταχραστεί στο παρελθόν το σύστημα ειδοποιήσεων της Ιντερπόλ για να βάλει στο στόχαστρο πολλούς ειρηνικούς πολιτικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κόμματος, Μουχεντίν Καμπίρι». Επίσης καταγγέλλει, ότι οι αρχές του Τατζικιστάν έχουν εντείνει δραματικά την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης τα τελευταία χρόνια, φυλακίζοντας εκατοντάδες πολιτικούς ακτιβιστές και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κουζόφ, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση κρατείται στον Κορυδαλλό, είπε στην οργάνωση ότι έφυγε από το Τατζικιστάν τον Σεπτέμβριο του 2015 φοβούμενος τη σύλληψή του, και οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να τον διώκουν. Τα τελευταία δύο χρόνια κρυβόταν σε τρίτη χώρα προτού παραστεί στη διάσκεψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διοργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία. Τον περασμένο Αύγουστο, και τα μέλη της οικογένειάς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Τατζικιστάν, έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς παρενόχλησης και επανειλημμένων ανακρίσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι, με βάση τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελλάδα υποχρεούται να μην επαναπροωθεί κάποιον σε τόπο όπου αντιμετωπίζει κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας. Επίσης, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η επιστροφή οποιουδήποτε στο Τατζικιστάν θα αποτελούσε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, λόγω του σοβαρού κινδύνου ότι το άτομο θα βασανιστεί, ή θα υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM