Ιράκ: Σχεδόν 700.000 κάτοικοι της Μοσούλης παραμένουν εκτοπισμένοι

Ιράκ: Σχεδόν 700.000 κάτοικοι της Μοσούλης παραμένουν εκτοπισμένοι Facebook Twitter
0

«Περίπου 673.000 κάτοικοι της πόλης και των περιχώρων της παραμένουν εκτοπισμένοι και αδυνατούν να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες συνοικίες τους», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετρούσε 1,8 εκατομμύρια κατοίκους πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές το 2014. Η επιχείρηση για την ανακατάληψή της ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο και τέθηκε υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού στις 10 Ιουλίου, έπειτα από εννέα μήνες μαχών, οι οποίες σταδιακά κατέστρεψαν την πόλη.

Σύμφωνα με το NRC, το 53% των εκτοπισμένων δηλώνουν ότι έχουν χάσει τα επίσημα έγγραφά τους, από τα πιστοποιητικά γέννησης ως τους τίτλους ιδιοκτησίας, «γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκο το μέλλον τους».

«Η μάχη της Μοσούλης έχει τερματιστεί, όμως τα δεινά και η απελπισία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων συνεχίζονται (...) διότι τους λείπουν τα βασικά και δεν έχουν καμία ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του NCR για το Ιράκ Χάιντι Ντίτριχ.

«Μέχρι να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους Ιρακινούς εκτοπισμένους», συνεχίζει.

Η Ντίτριχ ζητεί επίσης «τα δικαιώματα των εκτοπισμένων να αποτελέσουν προτεραιότητα στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM