Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter
Το ρύζι είναι το άγιο δισκοπότηρο της περσικής κουζίνας και το επίκεντρο κάθε γεύματος. Το πόσο καλά ξέρεις να μαγειρεύεις ρύζι καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είσαι.
1

Η πρώτη φορά που διάβασα για το chelo ήταν στο πανέμορφο «Persiana» της Sabrina Ghayour, ανάμεσα σε συνταγές για σιγομαγειρεμένα κρέατα με κανέλα, φρούτα και αμύγδαλα και γλυκά με ροδόνερο και πράσινο φιστίκι. Τα πιάτα της Μέσης Ανατολής που καταγράφει η σεφ είναι σχεδόν όλα τους πληθωρικά. Το chelo, από την άλλη, έχει μόνο τέσσερα υλικά (συμπεριλαμβανομένου του αλατιού), 10 βήματα και τελικό προϊόν το πιο ραφινάτο ρύζι που έφτιαξες ποτέ. Το tahdig, η χρυσή, καψαλισμένη κρούστα που το συνοδεύει, είναι προαιρετική, αλλά θα ήταν παρανοϊκό να την παραλείψεις. Κάπου ανάμεσα σε ποπ-κορν και αλατισμένη καραμέλα, η γεύση του συνοδεύει ιδανικά το βάθος των ανατολίτικων tagine.

Η ψυχοθεραπευτική αυτή συνταγή, που μπορεί να σε ηρεμήσει ακόμα και αν μαγειρεύεις για 20 άτομα, παίρνει αρκετό χρόνο για να την αποστηθίσεις. Επίσης παίρνει πολλές προσπάθειες για να την καταφέρεις. Θα σε βάλει να βγάλεις μολύβια και ψαλίδια και να κάνεις προσχέδια με τον πάτο της κατσαρόλας, ενώ η κουζίνα θα αρχίσει να αρωματίζεται σιγά-σιγά με τη μυρωδιά του basmati. Όπως αναφέρει και η Ghayour: «Το ρύζι είναι το άγιο δισκοπότηρο της περσικής κουζίνας και το επίκεντρο κάθε γεύματος. Το πόσο καλά ξέρεις να μαγειρεύεις ρύζι καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είσαι. Η μέθοδος αυτή είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που δεν μαγειρεύει το ρύζι μέσω της απορρόφησης νερού. Αν’ αυτού, το ρύζι μαγειρεύεται στον ατμό, έτσι ώστε κάθε κόκκος να διατηρεί το σχήμα και την ανεξαρτησία του».

Υλικά (για 6 άτομα)

500 γρ. ρύζι μπασμάτι

Χοντρό αλάτι

Ελαιόλαδο

60 γρ. βούτυρο

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε:

— Αγόρασε το πιο ποιοτικό basmati που μπορείς.


— Ξέπλυνε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να διαπερνά το ρύζι και να βγαίνει καθαρό.


— Γέμισε την πιο βαριά κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου με νερό και μια γερή δόση θαλασσινού αλατιού και τοποθέτησέ τη σε μέτρια φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει πρόσθεσε το ρύζι και άσ’ το να βράσει για περίπου 6-8 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του ρυζιού. Προσοχή, γιατί κάποια γίνονται πολύ γρήγορα. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να προ-βράσουμε το ρύζι. Οι κόκκοι δεν πρέπει να είναι έτοιμοι να τους φας. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμοι όταν το χρώμα τους αρχίσει να αλλάζει από το αρχικό θολό λευκό σε πιο έντονο άσπρο.


— Στράγγιξε το ρύζι και πέρασέ το αμέσως από κρύο, τρεχούμενο νερό για μερικά λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να φύγει η «κόλλα».


— Σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος ακούμπησε την κατσαρόλα στην οποία έβρασες το ρύζι και κάνε έναν κύκλο γύρω από τον πάτο της. Αφού κόψεις το χαρτί, τοποθέτησέ το στον πάτο της.


— Βάλε την κατσαρόλα με το χαρτί στη φωτιά και ρίξε μέσα μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδο, δύο καλά κομμάτια βούτυρο και μια κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter
Για το σερβίρισμα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε αναποδογύρισε την κατσαρόλα στην πιατέλα που προορίζεις για το ρύζι είτε μετάφερε με μια κουτάλα τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στην πιατέλα και αναποδογύρισε το τραγανό tahdig στην κορυφή.


— Τώρα ήρθε η ώρα να διασκορπίσεις το ρύζι στην κατσαρόλα. Μην επιχειρήσεις να αδειάσεις κατευθείαν όλο το ρύζι. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν κενά και αέρας ανάμεσα στους κόκκους, ώστε στη συνέχεια ο ατμός να μπορέσει να φτάσει παντού και το ρύζι να βγει ανάλαφρο και να μην κολλήσει. Κάν’ το χούφτα-χούφτα, κρατώντας το ψηλά και αφήνοντάς το να πέσει από το χέρι σου. Η κίνηση πρέπει να θυμίζει Salt Bae. Προσπάθησε να δημιουργήσεις σιγά-σιγά έναν κώνο από ρύζι.


— Τύλιξε το καπάκι της κατσαρόλας με μια πετσέτα κουζίνας (για να σιγουρευτείς ότι θα κλείσει με ασφάλεια και ο ατμός δεν θα διαφεύγει), κάλυψε με αυτό την κατσαρόλα και μαγείρεψε το ρύζι στη χαμηλότερη δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, αν έχεις κουζίνα με γκάζι, ή σε μέτρια προς χαμηλή για 1½ περίπου ώρα, αν έχεις ηλεκτρική.


— Όταν οι κόκκοι έχουν φουσκώσει και το ρύζι είναι έτοιμο, κατέβασέ το από τη φωτιά. Κανονικά το tahdig θα πρέπει να είναι κι εκείνο έτοιμο και τραγανό. Στο σημείο αυτό μπορείς να κλέψεις λίγο, σκάβοντας με προσοχή στο βάθος της κατσαρόλας με ένα κουταλάκι για να σιγουρευτείς ότι το ρύζι στον πάτο έχει πάρει βαθύ, χρυσαφένιο χρώμα. Αν δεν έχει ακόμα τη σωστή απόχρωση, μπορείς να δυναμώσεις τη φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να καψαλιστεί.


— Για το σερβίρισμα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε αναποδογύρισε την κατσαρόλα στην πιατέλα που προορίζεις για το ρύζι είτε μετάφερε με μια κουτάλα τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στην πιατέλα και αναποδογύρισε το τραγανό tahdig στην κορυφή.

Μαζί με το chelo δοκίμασε να φτιάξεις: Djaj Mqualli (μαροκινό στιφάδο με κοτόπουλο, πράσινες ελιές και λεμόνι ή Tagine με μαύρο σκόρδο, αρνίσιο μπούτι και ντομάτα)

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter

Με στοιχεία από το «Persiana: Recipes from the Middle East and beyond» της Sabrina Ghayour.

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια