Γαλλία: Περικοπές δημοσίων δαπανών προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Γαλλία: Περικοπές δημοσίων δαπανών προαναγγέλλει η κυβέρνηση Facebook Twitter
1

Η Γαλλία θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών σε όλο το φάσμα για να τηρήσει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χθες βράδυ, αφού το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 αποκάλυψε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπει ότι η χώρα θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ, επίπεδο που θα τηρούσε το όριο της ΕΕ — για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

 

Ωστόσο το TF1, επικαλούμενο στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετέδωσε ότι στις εκτιμήσεις του για τα δημόσια οικονομικά που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα διατυπωθεί η εκτίμηση πως το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017.

 

«Θα δούμε την Πέμπτη», ανέφερε ο Λεμέρ μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, ωστόσο πρόσθεσε πως «το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως εάν δεν κάνουμε τίποτε πριν από το τέλος του έτους, δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρώπη».

 

Ο Μπρουνό Λεμέρ διεμήνυσε ότι θα χρειαστούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και θα παρουσιάσει «προτάσεις» για μειώσεις εξόδων σε «όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης» — από τα υπουργεία ως την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δαπάνες.

 

Ο Λεμέρ απέκλεισε παράλληλα αυξήσεις φόρων.

 

Υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία μοιάζει με ναρκομανή «εξαρτημένη» από τις κρατικές δαπάνες, ο Λεμέρ τόνισε πως «πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα του κράτους διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» πέραν του ότι η χώρα έχει «δώσει τον λόγο της» και οφείλει να τον τηρήσει, όπως επέμεινε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM