ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την εφαρμογή μέρους του αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακάλεσε εν μέρει την δικαστική απαγόρευση στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, και επέτρεψε την εφαρμογή μέρους της ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο δέχθηκε επίσης αίτημα του Λευκού Οίκου να επιτραπεί η εφαρμογή μέρους της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στους πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται πως το διάταγμα Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών για διάστημα 90 ημερών, καθώς και την είσοδο όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να εφαρμοστεί η απαγόρευση για όσους ξένους πολίτες «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση καλής πίστης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ». Επισημαίνεται πως στην απόφαση τρεις δικαστές έγραψαν ότι η γνώμη τους ήταν να τεθεί η απαγόρευση σε πλήρη ισχύ.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία.


Οι εννέα ανώτατοι δικαστές ωστόσο δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως δέχτηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις.


Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM