«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς

«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς Facebook Twitter
0

Στα γυναικεία site την αποθεώνουν. Όμως, κριτικοί και ξένος Τύπος έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη νέα ταινία "To The Bone" με τη Λίλι Κόλινς και τον Κιάνου Ριβς. Φτάνουν στο σημείο να την αποκαλούν "πορνογραφική απεικόνιση μίας σοβαρότατης διαταραχής" που δεν είναι άλλη από τη νευρική ανορεξία. 

Το ότι η ταινία θα έσπερνε τον διχασμό και θα γινόταν το σχετικό -και απαραίτητο εμπορικό buzz- στα social media φάνηκε από το τρέιλερ ήδη. Αυτό που ζουμάρει στην εξαιρετικά αδύνατη σπονδυλική στήλη μιας νεαρής γυναίκας, η οποία πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε να μειώσει κι άλλο τις θερμίδες, θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας μιας κοπέλας που πάσχει από νευρική ανορεξία. 

«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς Facebook Twitter
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του εξωτερικού στις 14 Ιουλίου

Όμως, σύμφωνα με άρθρα του ξένου Τύπου που εδώ και μερικές μέρες ασκούν κριτική στη νέα ταινία του Netflix, η όποια καλή πρόθεση (σκηνοθετών και παραγωγών) ακυρώνεται από δύο βασικούς παράγοντες: από το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια έδωσε όντως μάχη πριν από μερικά χρόνια με τις διατροφικές διαταραχές κι από το ότι στην ταινία παρουσιάζεται μία ωραιοποιημένη εκδοχή της τρομακτικής αυτής κατάστασης. Η Κόλινς παρουσιάζεται αδύνατη μεν, αλλά εξαιρετικά όμορφη και η ταινία αδυνατεί να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, να δείξει τις πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης: τα πεσμένα μαλλιά και δόντια, την αδυναμία να ανταποκριθεί κάποιος στις πιο απλές απαιτήσεις της καθημερινότητάς του, το συναισθηματικό και ψυχολογικό χάος που βιώνει μία κοπέλα που υποβάλει τον εαυτό της σε μία τέτοιου είδους συνθήκη. 

 


Δεν είναι μια θαρραλέα ταινία, είναι επικίνδυνες εικόνες μαζεμένες, ειδικά για κάποιον που δίνει τη δική του μάχη με την ανορεξία, γράφουν από την άλλη τα social media, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ένα είδος χειροβομβίδας που σκάει σε όσους βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αφομοίωσης του τι τους έχει συμβεί. Τα πρώτα στάδια της νόσου, όπως παρουσιάζονται από ηθοποιούς με ωραία ρούχα, αδύνατες σιλουέτες και την υπογράμμιση ότι έχουν το έλεγχο της κατάστασής τους, απλώς υπενθυμίζουν την ικανοποίηση εκείνων των πρώτων σταδίων. 

Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι η ίδια η Κόλινς έχει δηλώσει ότι η ταινία ήταν και για την ίδια αναμέτρηση, με τον παλιό "ύπουλο εαυτό της, αυτόν που έλεγε ψέματα σε ανθρώπους που αγαπούσε για να φάει το φαγητό της", αντιμετωπίζεται από τους κριτικούς πολύ πολύ αυστηρά. Βέβαια, κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix προκαλεί με τις σκηνές και το είδος της σκηνοθεσίας που εξυπηρετούν οι ταινίες του. Η σκηνή αυτοκτονίας μίας έφηβης στη μπανιέρα της στην ταινία  "13 reasons why" πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει επίσης αντιδράσεις για τον τρόπο που απεικονίζεται και τα μηνύματα που επικοινωνεί μία εφηβική αυτοκτονία. 

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του εξωτερικού στις 14 Ιουλίου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Marti Noxon, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων και της νεανικής -ωστόσο, αφελούς- επιτυχίας "Buffy the Vampire Slayer".

Με πληροφορίες από Dazed, Attn.com

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Οθόνες / Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

«Το άτακτο αγόρι του βρετανικού σινεμά βρήκε τον δρόμο του σε ώριμες επιλογές, είτε παίζοντας κάποιον αδυσώπητο κακό είτε αφήνοντας τα λακωνικά του διακριτικά σαν στάμπα, όνομα και πράγμα, σε σύντομες εμφανίσεις – εννοείται πως έχει υποδυθεί και τον διάβολο!»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Οθόνες / The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Η ταινία σημάδεψε μια γενιά εφήβων που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν καθημερινά. Και τώρα, ο μύθος επιστρέφει για έκτη φορά στην οθόνη, με πρωταγωνιστές τον Τζάκι Τσαν και τον Ραλφ Μάτσιο
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που έφερε την μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Daily / Ο άνθρωπος που έφερε τη μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Το ντοκιμαντέρ «Sunday Best: The untold story of Ed Sullivan» αναδεικνύει τη συμβολή του Εντ Σάλιβαν και της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής του στην ανάδειξη τεράστιων μορφών της μαύρης μουσικής, από τη Nίνα Σιμόν και τον Τζέιμς Μπράουν μέχρι την Tίνα Τέρνερ και τον Στίβι Γουόντερ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Οθόνες / Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ανατρέχουμε στην καριέρα ενός ηθοποιού με την ερμηνευτική στόφα των μεγάλων ονομάτων του New Hollywood, μα καταδικασμένου να εργάζεται σε καιρούς που η κινηματογραφική βιομηχανία δεν ξέρει τι να κάνει μαζί του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Οθόνες / Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Η ελληνικής καταγωγής Αυστραλή σκηνοθέτιδα πίσω από το «Ten Pound Poms» μιλά στη LiFO για τη στάση των Αυστραλών απέναντι στους μετανάστες, την ταινία της που εξόργισε την ομογένεια, και το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος ακόμη κι όταν το έργο σου έχει δει πολύς κόσμος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

Οι Αθηναίοι / Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

«Τρεις Χάριτες», «Βίρα τις Άγκυρες», «Δις εξαμαρτείν», «Safe Sex», «Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Μπαμπάδες με ρούμι». Λίγοι μας έχουν κάνει να γελάσουμε τόσο τα τελευταία 30 χρόνια όσο ο Μιχάλης Ρέππας. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που εξαιτίας του «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα» αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ