«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς

«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς Facebook Twitter
0

Στα γυναικεία site την αποθεώνουν. Όμως, κριτικοί και ξένος Τύπος έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη νέα ταινία "To The Bone" με τη Λίλι Κόλινς και τον Κιάνου Ριβς. Φτάνουν στο σημείο να την αποκαλούν "πορνογραφική απεικόνιση μίας σοβαρότατης διαταραχής" που δεν είναι άλλη από τη νευρική ανορεξία. 

Το ότι η ταινία θα έσπερνε τον διχασμό και θα γινόταν το σχετικό -και απαραίτητο εμπορικό buzz- στα social media φάνηκε από το τρέιλερ ήδη. Αυτό που ζουμάρει στην εξαιρετικά αδύνατη σπονδυλική στήλη μιας νεαρής γυναίκας, η οποία πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε να μειώσει κι άλλο τις θερμίδες, θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας μιας κοπέλας που πάσχει από νευρική ανορεξία. 

«To the Bone»: Η ταινία του Netflix για την ανορεξία που έχει διχάσει κοινό και κριτικούς Facebook Twitter
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του εξωτερικού στις 14 Ιουλίου

Όμως, σύμφωνα με άρθρα του ξένου Τύπου που εδώ και μερικές μέρες ασκούν κριτική στη νέα ταινία του Netflix, η όποια καλή πρόθεση (σκηνοθετών και παραγωγών) ακυρώνεται από δύο βασικούς παράγοντες: από το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια έδωσε όντως μάχη πριν από μερικά χρόνια με τις διατροφικές διαταραχές κι από το ότι στην ταινία παρουσιάζεται μία ωραιοποιημένη εκδοχή της τρομακτικής αυτής κατάστασης. Η Κόλινς παρουσιάζεται αδύνατη μεν, αλλά εξαιρετικά όμορφη και η ταινία αδυνατεί να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, να δείξει τις πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης: τα πεσμένα μαλλιά και δόντια, την αδυναμία να ανταποκριθεί κάποιος στις πιο απλές απαιτήσεις της καθημερινότητάς του, το συναισθηματικό και ψυχολογικό χάος που βιώνει μία κοπέλα που υποβάλει τον εαυτό της σε μία τέτοιου είδους συνθήκη. 

 


Δεν είναι μια θαρραλέα ταινία, είναι επικίνδυνες εικόνες μαζεμένες, ειδικά για κάποιον που δίνει τη δική του μάχη με την ανορεξία, γράφουν από την άλλη τα social media, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ένα είδος χειροβομβίδας που σκάει σε όσους βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αφομοίωσης του τι τους έχει συμβεί. Τα πρώτα στάδια της νόσου, όπως παρουσιάζονται από ηθοποιούς με ωραία ρούχα, αδύνατες σιλουέτες και την υπογράμμιση ότι έχουν το έλεγχο της κατάστασής τους, απλώς υπενθυμίζουν την ικανοποίηση εκείνων των πρώτων σταδίων. 

Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι η ίδια η Κόλινς έχει δηλώσει ότι η ταινία ήταν και για την ίδια αναμέτρηση, με τον παλιό "ύπουλο εαυτό της, αυτόν που έλεγε ψέματα σε ανθρώπους που αγαπούσε για να φάει το φαγητό της", αντιμετωπίζεται από τους κριτικούς πολύ πολύ αυστηρά. Βέβαια, κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix προκαλεί με τις σκηνές και το είδος της σκηνοθεσίας που εξυπηρετούν οι ταινίες του. Η σκηνή αυτοκτονίας μίας έφηβης στη μπανιέρα της στην ταινία  "13 reasons why" πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει επίσης αντιδράσεις για τον τρόπο που απεικονίζεται και τα μηνύματα που επικοινωνεί μία εφηβική αυτοκτονία. 

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του εξωτερικού στις 14 Ιουλίου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Marti Noxon, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων και της νεανικής -ωστόσο, αφελούς- επιτυχίας "Buffy the Vampire Slayer".

Με πληροφορίες από Dazed, Attn.com

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ