Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον ΟΑΣΘ - 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τον ΟΑΣΘ - 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του ΟΑΣΘ στη διαιτησία για τις οφειλές του Δημοσίου, και υπό την απειλή η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να μείνει και πάλι χωρίς αστικά λεωφορεία, τόσο η διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την οικονομική κατάστασή του. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι.


Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, τόνισε: «Με το που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο που ετοιμάζουμε, θα επιδιώξω συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, το προσεχές διάστημα». Επανέλαβε δε ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει στον ΟΑΣΘ 130,5 εκατ. ευρώ. «Τα έσοδα του οργανισμού μηνιαίως ανέρχονται σε 7,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διαμορφώνονται σε 11 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση όπως έχει, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», επισήμανε.


Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 3 Μαΐου, θα εκδικαστεί η προσφυγή στη διαιτησία του ΟΑΣΘ, ο οποίος διεκδικεί 14,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για οφειλές που αφορούν την εκκαθάριση του 2014.


Πάντως, με την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης διαδικασίας, η διοίκηση του ΟΑΣΘ προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στη διαιτησία, ζητώντας συνολικά άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων 47 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές από το έτος 2015 και τα υπόλοιπα 53 εκατ. ευρώ, από πέρυσι.


Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Στεφανίδης, οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου στον οργανισμό αυξάνονται διαρκώς, αφού ακόμη δεν έχει προχωρήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εναρμόνιση της καταβαλλόμενης κρατικής επιχορήγησης του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, με τον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ.


«Η καταβολή εξακολουθεί να γίνεται με βάση τον προηγούμενο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 24%» τόνισε ο κ. Στεφανίδης, εξηγώντας ότι «η διαφορά αυτή του 11% δημιουργεί νέα χρηματοδοτική απαίτηση της τάξης περίπου των 500.000 ευρώ/μήνα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι απλήρωτοι για τον μήνα Μάρτιο και μόνο.

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει την Πρωτομαγιά ο ΟΑΣΘ, αφού το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Τσερμενίδης.


Για το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων, ο κ. Τσερμενίδης εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.


Υπογραμμίζεται ότι το πρωί σήμερα εργαζόμενοι - μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Τον καλούν να αποκαταστήσει δημόσια την τιμή και τη φήμη τους, αποσύροντας κάθε δυσφημιστική αναφορά και επιστρέφοντας τα χρήματα όπως υποστηρίζουν τους οφείλει
THE LIFO TEAM
Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Ελλάδα / Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Από αύριο ξεκινάει η «παρέλαση» διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος - Οδεύουμε με έντονα άστατες καιρικές συνθήκες προς τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

«Η αγάπη αυτή είναι κάτι που μας ευχαριστεί» ανέφερε το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή εν μέσω της δικαστικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσά τους
THE LIFO TEAM