Μογκερίνι: Η Βρετανία θα χάσει περισσότερα από το Brexit σε σχέση με την ΕΕ

Μογκερίνι: Η Βρετανία θα χάσει περισσότερα από το Brexit σε σχέση με την ΕΕ Facebook Twitter
0

H Βρετανία αναμένεται να χάσει, όχι μόνο την ΕΕ, αλλά περισσότερα, εξαιτίας της απόφασής της να εγκαταλείψει το μπλοκ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία, από το Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο αναμένονται δύσκολες.


«Θα πρέπει να αποσυνδέσουν την συμμετοχή τους σε μια κοινότητα. Θα χάσουμε μια σημαντική χώρα-μέλος», είπε η ίδια απευθυνόμενη σε φοιτητές του πανεπιστημίου της ελίτ Tsinghua. «Θα πρέπει να σας πω ότι για μένα όλες οι χώρες μέλη είναι εξίσου σημαντικές γιατί κάποια μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο από άλλες σε συγκεκριμένα θέματα. Αλλά θεωρώ ότι οι φίλοι μας οι Βρετανοί θα χάσουν περισσότερα σε σχέση με εμάς».


Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου από την ΕΕ τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή, και η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο εξόδου η οποία θα θέσει υπό δοκιμασία τη συνοχή του μπλοκ. Η Βρετανία έχει δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου προτού το Brexit τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου 2019.

Οι διαδικασίες για το Brexit θα ξεκινήσουν, όπως είναι προγραμματισμένο, τον Ιούνιο, αφού θα έχουν προηγηθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΕ. Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την απόφαση της Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


«Είναι σαφές από τις Συνθήκες μας ότι είναι δύο χρόνια, μόνο δύο χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει. Δεν περιμένω ότι θα γίνει συντομότερα», δήλωσε η Μογκερίνι.


Η Κίνα παρακολουθεί με ανησυχία τη διαδικασία του Brexit λόγω της αστάθειας που μπορεί να προκληθεί στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου. Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Κίνα αναμένεται να χάσει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της.


«Η ΕΕ, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από αυτή, θα συνεχίσει να είναι η πρώτη αγορά στον κόσμο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Βλέπω ότι όλοι οι εταίροι μας αυτό το διάστημα μάς λένε ότι είναι αναγκαία η ΕΕ και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνω εδώ στην Κίνα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας απαραίτητος εταίρος στον κόσμο σήμερα», σημείωσε η Μογκερίνι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM