Τζανακόπουλος: Αποκρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά - Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου

Τζανακόπουλος: Αποκρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά - Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τις 23 Απριλίου Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Η συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ήταν το βασικό θέμα της εισήγησης του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μια συνολική συμφωνία, μαζί δηλαδή με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018. Μια συμφωνία που, όπως είπε, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα θέσει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για το Staff Level Agreement, εκεί δηλαδή όπου θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας, ενώ θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ως «ικανή και αναγκαία συνθήκη», έτσι ώστε το ΔΝΤ να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Αλλά, συνέχισε, και η ηγεσία της ΕΚΤ θεωρεί το ζήτημα αυτό ως εκ των ων ουκ άνευ απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επανέλαβε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έχουν ημερομηνία έναρξης 1.1.2019.

Αφού επεσήμανε ότι ξεπεράστηκαν τα «διαρκή εμπόδια» που έθεταν άλλες πλευρές «μέχρι την τελευταία στιγμή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία» με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 είναι απολύτως εφικτοί αφού, όπως σημείωσε, η προηγούμενη χρονιά αναμένεται να κλείσει πάνω από 3%, έναντι στόχου 0,5%.

«Δεν υπάρχει αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Γερμανία για το χρέος»

 

«Εγώ δεν έχω καταλάβει να υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ή γερμανικής κυβέρνησης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το θέμα του χρέους. Επισήμανε ότι τα επόμενα βήματα είναι σαφώς καθορισμένα και σε αυτά συμφωνούν όλες οι πλευρές.

«Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει προσδιορισμός, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό πρέπει να ξέρετε, πέρα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι και προϋπόθεση για το ίδιο το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Τόνισε πως για να εγκριθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

 

«Καμία διαφωνία επί όλων αυτών δεν υφίσταται ούτε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ούτε με το ΔΝΤ, ούτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εκείνο στο οποίο επιμένουμε, είναι ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ακριβώς επειδή αφορούν την περίοδο από το 2018 και ύστερα, θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά»

Ειδική αναφορά έκανε στο κεφάλαιο των εργασιακών, τονίζοντας ότι «αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις», οι οποίες, σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μείωσης της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις, πράγμα που θα αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως σημείωσε. «Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων», ενώ, όπως είπε, παύει «η πρωτοφανής κατάσταση εξαίρεσης» από την υπόλοιπη Ευρώπη, μοντέλο στο οποίο είχαν «τοποθετήσει» τους εργαζόμενους οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποκρούστηκαν, τέλος, οι αξιώσεις της άλλης πλευράς για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση του δικαιώματα ανταπεργίας.

 

Επίθεση στη ΝΔ

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, εμπόδια στη διαπραγμάτευση δεν έβαλε μόνο μερίδα των δανειστών αλλά και η Νέα Δημοκρατία. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», και ειδικότερα τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν "τόσα και άλλα τόσα μέτρα"».

Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ κατά τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, που έφτασαν στο σημείο, όπως ανέφερε, «να εγκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή επέρριψε ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε εκείνους που είχαν παράλογες απαιτήσεις». «Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά», υπογράμμισε.

«Ενιαία και συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα»

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετική με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από στελέχη κατά την πρόσφατη σύνοδο τη ΚΕ του κόμματος ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενιαία και συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, «η συμφωνία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφοροποποιήσεις που υπήρξαν ήταν στο πλαίσιο του γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ