Σύνοδος του Νότου: Δικαιολογημένο το πλήγμα των ΗΠΑ στη Συρία

Σύνοδος του Νότου: Δικαιολογημένο το πλήγμα των ΗΠΑ στη Συρία Facebook Twitter
EPA/Ballesteros
0

Οι χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) χαρακτήρισαν σήμερα «δικαιολογημένα» τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν.


«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας. Τονίζεται επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ από το 2013 όσο και από το Νταές (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) συνιστούν εγκλήματα πολέμου».


Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας» και ότι «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254» του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και «θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM