Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
0
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Τάκη Μπίνη

Θυμάμαι ένα γύρισμα πριν από μία δεκαετία ακριβώς στο σπίτι του Μιχάλη Μενιδιάτη στη Νέα Κηφισιά. Εκείνος καθισμένος με φόντο τον σαγρέ τοίχο, από πάνω του τα νεανικά πορτρέτα του και δίπλα ένα μπουζούκι. Άρχισε να αφηγείται, ενόσω η σύζυγός του, η κυρία Χρυσούλα, γέμιζε τον δίσκο με καφέδες, γλυκά και αναψυκτικά. Ωραίος άνθρωπος, κιμπάρης, που ο πλουτισμός δεν είχε αλλοιώσει τον ατόφιο λαϊκό χαρακτήρα του. Διότι ο Μενιδιάτης, εκτός από τη μεγάλη πορεία που διέγραψε στο πάλκο και τη δισκογραφία από το 1958 μέχρι το 1999, υπήρξε κι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας. Το μαγαζί του, η περιβόητη Φαντασία, έγραψε ιστορία στη νύχτα των δεκαετιών του 1970 και του '80. Από 'κει πέρασαν οι πάντες, συνάδελφοί του τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και ξένοι σταρ της εποχής σαν τον Μπένι Χιλ, την Γκρέις Τζόουνς, τον Τζέιμς Κόμπερν. Από εκείνη τη μία και μοναδική συνάντηση με τον Μενιδιάτη –ο Κώστας Μπαλαχούτης του έπαιρνε τη συνέντευξη κι εγώ κινηματογραφούσα– κρατάω μέχρι σήμερα πολλές από τις ιστορίες του που αντικατοπτρίζουν και τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού: πώς ο Λαμπρόπουλος της Κολούμπια ήθελε τους τραγουδιστές του να μη μοιάζουν σε τίποτα μεταξύ τους, από τον τρόπο ερμηνείας ως το ντύσιμο, ακόμη και το βάδισμά τους! Τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο στον «Λαϊκό τραγουδιστή» για την ταινία «Happy Day» του Βούλγαρη – εκείνος ήθελε να επαναληφθεί η φωνοληψία, μα ο Σαββόπουλος του φώναξε: «Όχι, μην το ξαναπείς, θα μου χαλάσεις το τραγούδι»! Κι ακόμη, μαρτυρίες για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Απόστολο Καλδάρα, την «ινδική εισβολή» στο λαϊκό τραγούδι του '60 («Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που σφράγισε), χωρίς φυσικά να μείνει εκτός το all time classic «Πετραδάκι-πετραδάκι» σε δρόμο «ραστ», ένα από τα μεγαλύτερα hits που γεννήθηκαν μες στην επταετία της χούντας.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

Από τότε, από το 2007, γνώριζα πως ο συνάδελφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης ετοίμαζε τη βιογραφία του σημαντικού τραγουδιστή. Οι συναντήσεις των δυο τους συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης έφυγε από τη ζωή απρόσμενα στις 21 Αυγούστου του 2012, σε ηλικία 80 ετών. Και λέω απρόσμενα, καθώς ένας άνθρωπος με γερή κράση, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα υγείας, χτυπήθηκε από τον καρκίνο και «έφυγε» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Απόστολο Καλδάρα


Να που σήμερα ο Μπαλαχούτης ολοκλήρωσε τη βιογραφία του, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος με τίτλο «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!». Στον επίλογό του ο συγγραφέας σημειώνει πως αν και ο Μενιδιάτης δεν πρόλαβε να χαρεί το βιβλίο τυπωμένο, είχαν διαβάσει παρέα τις σελίδες του αρκετές φορές.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

 
Κύρια πηγή της βιογραφίας είναι ακριβώς εκείνη η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μενιδιάτη και, βέβαια, όχι μόνο. Σε πρώτο πρόσωπο διαβάζουμε τις μαρτυρίες του για τη φτώχεια των παιδικών χρόνων, για τα πρώτα μαγαζιά, για τη γνωριμία του με τον Γεράσιμο Κλουβάτο και τον Απόστολο Καλδάρα, για το πώς από Καλογράνης μετονομάστηκε σε Μενιδιάτης ως κάτοικος του Μενιδίου (έμελλε να το τιμήσει με την καριέρα του), για μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη που παρέμεινε στα σκαριά, για τον φίλο του Άκη Πάνου, για την παντοδυναμία της Φαντασίας στη νυχτερινή διασκέδαση, για το συνταξίδεμά του με ηθοποιούς σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου, τότε που λαϊκό τραγούδι και λαϊκός κινηματογράφος πήγαιναν χέρι-χέρι.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τη Βίκυ Μοσχολιού


Στο βιβλίο περιέχονται ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σαββόπουλου για τον Μενιδιάτη στον Μπαλαχούτη, ολόκληρη η εργογραφία του από τα 45άρια και τους μεγάλους δίσκους του, ο πρόλογος του δημάρχου Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβού, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες από το άλμπουμ ζωής του τραγουδιστή, αφίσες με τα σχήματα της Φαντασίας κ.λπ.


Ομολογώ πως η βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη με συγκίνησε. Είναι ίσως που δεν έχει πάψει να γυρίζει στο μυαλό μου το πρόσωπό του με τα αδρά αετίσια χαρακτηριστικά, ενόσω μιλούσε κοιτώντας κατάματα τον φακό. Ο στακάτος λόγος του όση ώρα θυμόταν τους πάντες και τα πάντα με ακρίβεια και κριτική μεν, στοχαστική δε ματιά. Όλο αυτό το κλίμα ο συγγραφέας πέτυχε να το αποτυπώσει σε ακόμα μία βιογραφία από τον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που επιμελήθηκε, και γι' αυτό πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα αξιόλογο βιβλίο-ντοκουμέντο.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Απόστολο Καλδάρα και τον Θανάση Πολυκανδριώτη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Η Γκρέις Τζόουνς στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Νίκο Γκάλη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Τέλι Σαβάλας στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Info:

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και παρουσιάζεται την Τρίτη 4 Απριλίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με ομιλητές τον Γιώργο Λιάνη, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Χρήστο Μενιδιάτη και τον συγγραφέα. Θα συντονίσει η Εύη Φραγκάκη.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ