Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
0
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Τάκη Μπίνη

Θυμάμαι ένα γύρισμα πριν από μία δεκαετία ακριβώς στο σπίτι του Μιχάλη Μενιδιάτη στη Νέα Κηφισιά. Εκείνος καθισμένος με φόντο τον σαγρέ τοίχο, από πάνω του τα νεανικά πορτρέτα του και δίπλα ένα μπουζούκι. Άρχισε να αφηγείται, ενόσω η σύζυγός του, η κυρία Χρυσούλα, γέμιζε τον δίσκο με καφέδες, γλυκά και αναψυκτικά. Ωραίος άνθρωπος, κιμπάρης, που ο πλουτισμός δεν είχε αλλοιώσει τον ατόφιο λαϊκό χαρακτήρα του. Διότι ο Μενιδιάτης, εκτός από τη μεγάλη πορεία που διέγραψε στο πάλκο και τη δισκογραφία από το 1958 μέχρι το 1999, υπήρξε κι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας. Το μαγαζί του, η περιβόητη Φαντασία, έγραψε ιστορία στη νύχτα των δεκαετιών του 1970 και του '80. Από 'κει πέρασαν οι πάντες, συνάδελφοί του τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και ξένοι σταρ της εποχής σαν τον Μπένι Χιλ, την Γκρέις Τζόουνς, τον Τζέιμς Κόμπερν. Από εκείνη τη μία και μοναδική συνάντηση με τον Μενιδιάτη –ο Κώστας Μπαλαχούτης του έπαιρνε τη συνέντευξη κι εγώ κινηματογραφούσα– κρατάω μέχρι σήμερα πολλές από τις ιστορίες του που αντικατοπτρίζουν και τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού: πώς ο Λαμπρόπουλος της Κολούμπια ήθελε τους τραγουδιστές του να μη μοιάζουν σε τίποτα μεταξύ τους, από τον τρόπο ερμηνείας ως το ντύσιμο, ακόμη και το βάδισμά τους! Τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο στον «Λαϊκό τραγουδιστή» για την ταινία «Happy Day» του Βούλγαρη – εκείνος ήθελε να επαναληφθεί η φωνοληψία, μα ο Σαββόπουλος του φώναξε: «Όχι, μην το ξαναπείς, θα μου χαλάσεις το τραγούδι»! Κι ακόμη, μαρτυρίες για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Απόστολο Καλδάρα, την «ινδική εισβολή» στο λαϊκό τραγούδι του '60 («Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που σφράγισε), χωρίς φυσικά να μείνει εκτός το all time classic «Πετραδάκι-πετραδάκι» σε δρόμο «ραστ», ένα από τα μεγαλύτερα hits που γεννήθηκαν μες στην επταετία της χούντας.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

Από τότε, από το 2007, γνώριζα πως ο συνάδελφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης ετοίμαζε τη βιογραφία του σημαντικού τραγουδιστή. Οι συναντήσεις των δυο τους συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης έφυγε από τη ζωή απρόσμενα στις 21 Αυγούστου του 2012, σε ηλικία 80 ετών. Και λέω απρόσμενα, καθώς ένας άνθρωπος με γερή κράση, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα υγείας, χτυπήθηκε από τον καρκίνο και «έφυγε» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Απόστολο Καλδάρα


Να που σήμερα ο Μπαλαχούτης ολοκλήρωσε τη βιογραφία του, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος με τίτλο «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!». Στον επίλογό του ο συγγραφέας σημειώνει πως αν και ο Μενιδιάτης δεν πρόλαβε να χαρεί το βιβλίο τυπωμένο, είχαν διαβάσει παρέα τις σελίδες του αρκετές φορές.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

 
Κύρια πηγή της βιογραφίας είναι ακριβώς εκείνη η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μενιδιάτη και, βέβαια, όχι μόνο. Σε πρώτο πρόσωπο διαβάζουμε τις μαρτυρίες του για τη φτώχεια των παιδικών χρόνων, για τα πρώτα μαγαζιά, για τη γνωριμία του με τον Γεράσιμο Κλουβάτο και τον Απόστολο Καλδάρα, για το πώς από Καλογράνης μετονομάστηκε σε Μενιδιάτης ως κάτοικος του Μενιδίου (έμελλε να το τιμήσει με την καριέρα του), για μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη που παρέμεινε στα σκαριά, για τον φίλο του Άκη Πάνου, για την παντοδυναμία της Φαντασίας στη νυχτερινή διασκέδαση, για το συνταξίδεμά του με ηθοποιούς σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου, τότε που λαϊκό τραγούδι και λαϊκός κινηματογράφος πήγαιναν χέρι-χέρι.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τη Βίκυ Μοσχολιού


Στο βιβλίο περιέχονται ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σαββόπουλου για τον Μενιδιάτη στον Μπαλαχούτη, ολόκληρη η εργογραφία του από τα 45άρια και τους μεγάλους δίσκους του, ο πρόλογος του δημάρχου Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβού, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες από το άλμπουμ ζωής του τραγουδιστή, αφίσες με τα σχήματα της Φαντασίας κ.λπ.


Ομολογώ πως η βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη με συγκίνησε. Είναι ίσως που δεν έχει πάψει να γυρίζει στο μυαλό μου το πρόσωπό του με τα αδρά αετίσια χαρακτηριστικά, ενόσω μιλούσε κοιτώντας κατάματα τον φακό. Ο στακάτος λόγος του όση ώρα θυμόταν τους πάντες και τα πάντα με ακρίβεια και κριτική μεν, στοχαστική δε ματιά. Όλο αυτό το κλίμα ο συγγραφέας πέτυχε να το αποτυπώσει σε ακόμα μία βιογραφία από τον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που επιμελήθηκε, και γι' αυτό πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα αξιόλογο βιβλίο-ντοκουμέντο.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Απόστολο Καλδάρα και τον Θανάση Πολυκανδριώτη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Η Γκρέις Τζόουνς στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Νίκο Γκάλη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Τέλι Σαβάλας στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Info:

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και παρουσιάζεται την Τρίτη 4 Απριλίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με ομιλητές τον Γιώργο Λιάνη, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Χρήστο Μενιδιάτη και τον συγγραφέα. Θα συντονίσει η Εύη Φραγκάκη.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Βιβλίο / Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, «Ένδοξα Κατορθώματα», ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται μια αληθινή αλλά απίστευτη ιστορία: Αθηναίοι αιχμάλωτοι πολέμου σώζονται, απαγγέλλοντας στίχους του Ευριπίδη.
M. HULOT
Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT