Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
0
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Τάκη Μπίνη

Θυμάμαι ένα γύρισμα πριν από μία δεκαετία ακριβώς στο σπίτι του Μιχάλη Μενιδιάτη στη Νέα Κηφισιά. Εκείνος καθισμένος με φόντο τον σαγρέ τοίχο, από πάνω του τα νεανικά πορτρέτα του και δίπλα ένα μπουζούκι. Άρχισε να αφηγείται, ενόσω η σύζυγός του, η κυρία Χρυσούλα, γέμιζε τον δίσκο με καφέδες, γλυκά και αναψυκτικά. Ωραίος άνθρωπος, κιμπάρης, που ο πλουτισμός δεν είχε αλλοιώσει τον ατόφιο λαϊκό χαρακτήρα του. Διότι ο Μενιδιάτης, εκτός από τη μεγάλη πορεία που διέγραψε στο πάλκο και τη δισκογραφία από το 1958 μέχρι το 1999, υπήρξε κι ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας. Το μαγαζί του, η περιβόητη Φαντασία, έγραψε ιστορία στη νύχτα των δεκαετιών του 1970 και του '80. Από 'κει πέρασαν οι πάντες, συνάδελφοί του τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές, αλλά και ξένοι σταρ της εποχής σαν τον Μπένι Χιλ, την Γκρέις Τζόουνς, τον Τζέιμς Κόμπερν. Από εκείνη τη μία και μοναδική συνάντηση με τον Μενιδιάτη –ο Κώστας Μπαλαχούτης του έπαιρνε τη συνέντευξη κι εγώ κινηματογραφούσα– κρατάω μέχρι σήμερα πολλές από τις ιστορίες του που αντικατοπτρίζουν και τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού: πώς ο Λαμπρόπουλος της Κολούμπια ήθελε τους τραγουδιστές του να μη μοιάζουν σε τίποτα μεταξύ τους, από τον τρόπο ερμηνείας ως το ντύσιμο, ακόμη και το βάδισμά τους! Τη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο στον «Λαϊκό τραγουδιστή» για την ταινία «Happy Day» του Βούλγαρη – εκείνος ήθελε να επαναληφθεί η φωνοληψία, μα ο Σαββόπουλος του φώναξε: «Όχι, μην το ξαναπείς, θα μου χαλάσεις το τραγούδι»! Κι ακόμη, μαρτυρίες για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Απόστολο Καλδάρα, την «ινδική εισβολή» στο λαϊκό τραγούδι του '60 («Περιφρόνα με, γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που σφράγισε), χωρίς φυσικά να μείνει εκτός το all time classic «Πετραδάκι-πετραδάκι» σε δρόμο «ραστ», ένα από τα μεγαλύτερα hits που γεννήθηκαν μες στην επταετία της χούντας.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

Από τότε, από το 2007, γνώριζα πως ο συνάδελφος και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης ετοίμαζε τη βιογραφία του σημαντικού τραγουδιστή. Οι συναντήσεις των δυο τους συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης έφυγε από τη ζωή απρόσμενα στις 21 Αυγούστου του 2012, σε ηλικία 80 ετών. Και λέω απρόσμενα, καθώς ένας άνθρωπος με γερή κράση, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα υγείας, χτυπήθηκε από τον καρκίνο και «έφυγε» σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Απόστολο Καλδάρα


Να που σήμερα ο Μπαλαχούτης ολοκλήρωσε τη βιογραφία του, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος με τίτλο «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!». Στον επίλογό του ο συγγραφέας σημειώνει πως αν και ο Μενιδιάτης δεν πρόλαβε να χαρεί το βιβλίο τυπωμένο, είχαν διαβάσει παρέα τις σελίδες του αρκετές φορές.

Ένα βιβλίο 270 σελίδων που διαβάζεται απνευστί, καλογραμμένο, που έχει αμεσότητα και απευθύνεται όχι μόνο στους μελετητές του λαϊκού τραγουδιού –αυτοί σίγουρα θα το εκτιμήσουν περισσότερο–, αλλά και στους φαν του τραγουδιστή.

 
Κύρια πηγή της βιογραφίας είναι ακριβώς εκείνη η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μενιδιάτη και, βέβαια, όχι μόνο. Σε πρώτο πρόσωπο διαβάζουμε τις μαρτυρίες του για τη φτώχεια των παιδικών χρόνων, για τα πρώτα μαγαζιά, για τη γνωριμία του με τον Γεράσιμο Κλουβάτο και τον Απόστολο Καλδάρα, για το πώς από Καλογράνης μετονομάστηκε σε Μενιδιάτης ως κάτοικος του Μενιδίου (έμελλε να το τιμήσει με την καριέρα του), για μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη που παρέμεινε στα σκαριά, για τον φίλο του Άκη Πάνου, για την παντοδυναμία της Φαντασίας στη νυχτερινή διασκέδαση, για το συνταξίδεμά του με ηθοποιούς σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου, τότε που λαϊκό τραγούδι και λαϊκός κινηματογράφος πήγαιναν χέρι-χέρι.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τη Βίκυ Μοσχολιού


Στο βιβλίο περιέχονται ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Σαββόπουλου για τον Μενιδιάτη στον Μπαλαχούτη, ολόκληρη η εργογραφία του από τα 45άρια και τους μεγάλους δίσκους του, ο πρόλογος του δημάρχου Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβού, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες από το άλμπουμ ζωής του τραγουδιστή, αφίσες με τα σχήματα της Φαντασίας κ.λπ.


Ομολογώ πως η βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη με συγκίνησε. Είναι ίσως που δεν έχει πάψει να γυρίζει στο μυαλό μου το πρόσωπό του με τα αδρά αετίσια χαρακτηριστικά, ενόσω μιλούσε κοιτώντας κατάματα τον φακό. Ο στακάτος λόγος του όση ώρα θυμόταν τους πάντες και τα πάντα με ακρίβεια και κριτική μεν, στοχαστική δε ματιά. Όλο αυτό το κλίμα ο συγγραφέας πέτυχε να το αποτυπώσει σε ακόμα μία βιογραφία από τον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που επιμελήθηκε, και γι' αυτό πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ένα αξιόλογο βιβλίο-ντοκουμέντο.

Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Απόστολο Καλδάρα και τον Θανάση Πολυκανδριώτη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Η Γκρέις Τζόουνς στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Με τον Νίκο Γκάλη
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Τέλι Σαβάλας στη Φαντασία
Ξεφυλλίζοντας τη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Info:

Το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Μιχάλη Μενιδιάτη «Πετραδάκι... πετραδάκι... έως την κορυφή!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος και παρουσιάζεται την Τρίτη 4 Απριλίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) με ομιλητές τον Γιώργο Λιάνη, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Χρήστο Μενιδιάτη και τον συγγραφέα. Θα συντονίσει η Εύη Φραγκάκη.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ