Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας υπό το φως του καθεστώτος της χώρας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η χώρα, αν και ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική στην προσέγγισή του.


"Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, αν εγκριθούν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και ειδικά η πρακτική εφαρμογή τους, θα αξιολογηθούν υπό το φως των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας της ΕΕ και ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Εξάλλου η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία "να απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση" στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την άρνηση της Ολλανδίας να επιτρέψει σε τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα δώσει στον Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.


Η ΕΕ καλεί την Τουρκία "να απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση και πράξεις που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση", με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που συνυπογράφεται από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνο για την πολιτική γειτονίας της Ένωσης.


"Τα ανησυχητικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο με ανοικτούς και άμεσους διαύλους επικοινωνίας", προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν, διαβεβαιώνοντας πως "θα συνεχίσουν να παρέχουν τις καλές υπηρεσίες τους προς το συμφέρον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία". "Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση και να εξευρεθούν οι τρόποι για να ηρεμήσει η κατάσταση", ανέφεραν.

Για την ουσία της διπλωματικής κρίσης, παρέπεμψαν στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.


"Οι σχετικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή συναντήσεων και συγκεντρώσεων στα κράτη-μέλη επαφίενται στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις εφαρμογής του διεθνούς και του εθνικού δικαίου", διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM