ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Στο συμπέρασμα ότι το πρόσφατο Εurogroup μείωσε μεν την αβεβαιότητα αλλά δεν την εξάλειψε καταλήγει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο σημειώνει πως χάθηκε πολύτιμος για την εθνική οικονομία χρόνου.

«Ήταν μια κατ' αρχάς θετική εξέλιξη, είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Και αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση του περασμένου διαστήματος, κατέγραψε και το γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε ούτε το QE – πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δεσμεύσεις και επιλογές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Π. Λιαργκόβας πλέον «αλλάζει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τα περισσότερα φορολογικά μέτρα στα διαρθρωτικά μέτρα».

«Ο χρόνος ως την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής» διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί μια δύσκολη εξίσωση πέντε παραμέτρων: α) Το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, β) Η αξία αυτών των μέτρων, γ) Οι ρήτρες για την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, δ) Οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ε) Το θέμα του χρέους.

Η ευθύνη είναι στα χέρια της κυβέρνησης και το στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα η οικονομία», τόνισε ο Π. Λιαργκόβας και υπογράμμισε πως «σε μία τέτοια περίπτωση τα οφέλη θα είναι πολλά. Εφόσον τελειώσουμε με την δεύτερη ακολουθεί η τρίτη αξιολόγηση που θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει ο πολιτικός χρόνος να είναι σαφώς πιο περιορισμένος απ' ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

«Μειώθηκε η αβεβαιότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές το τί συμφωνήθηκε στο Eurogroup» πρόσθεσε με τη σειρά του και ο κ. Π.Καζάκος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του εν λόγω Γραφείου. 

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM