Ecofin: Η φοροαποφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

Ecofin: Η φοροαποφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι στο επίκεντρο της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ευελπιστούν να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό κοινών κανόνων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών και να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα φορολογικών παραδείσων.


Στόχος της συνεδρίασης είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές θέσεις για το πώς θα πρέπει να φορολογούνται τα μερίσματα πολυεθνικών εταιριών και το πώς θα πρέπει να ορίζεται ένας φορολογικός παράδεισος, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και εταιρίες που αθέμιτα μειώνουν το φορολογικό τους βάρος μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.


«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών Έντουαρτ Σικλούνα σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.

Οι υπουργοί ήταν αισιόδοξοι για μια συμφωνία για τη φορολογία των μερισμάτων. «Αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο στόχος είναι να σταματήσουν οι πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται τους διαφορετικούς κανόνες για τη φορολογία και τις εκπτώσεις φόρων στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, οι οποίοι τους επέτρεψαν να μειώσουν δραστικά το φορολογικό τους βάρος.


Ο Σικλούνα δήλωσε ότι η συμφωνία ίσως εξαρτάται από περισσότερους συντονισμένους κανόνες προκειμένου να αποτρέπονται οι πολυεθνικές να αποφεύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων τους, αλλά με μια δέσμευση που θα διασφαλίζει ότι οι εταιρίες δεν θα καταβάλλουν διπλούς φόρους στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Λίστα φορολογικών παραδείσων


Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στα κριτήρια για τον ορισμό ενός φορολογικού παραδείσου. Οι προσπάθειες να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα με «μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες» έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να διατηρούν τη δική τους, συχνά κενή, λίστα.


Ωστόσο, η ιδέα δημιουργίας μιας κοινής λίστας έχει κερδίσει έδαφος μετά τις επανειλημμένες αποκαλύψεις μαζικής φοροαποφυγής σε χώρες όπως ο Παναμάς και οι Μπαχάμες.


Οι χώρες που επιβάλλουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή δεν θα θεωρηθούν αυτομάτως φορολογικός παράδεισος. Αλλά ίσως τους ασκηθούν πιέσεις, ή ακόμα και να απειληθούν με κυρώσεις, εάν δεν συνεργαστούν με την ΕΕ σε φορολογικά ζητήματα ή εάν ενθαρρύνουν υπεράκτιες δομές. Η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Μέχρι στιγμής, έχουν σταλεί επιστολές σε 92 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για να ξεκινήσει ένας έλεγχος των πρακτικών που θα δυνητικά μπορούν να διευκολύνουν τη φοροαποφυγή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM