Γαβρόγλου: Δεν θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

Γαβρόγλου: Δεν θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων Facebook Twitter
1

Η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος. 


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, σήμερα 2.500 προσφυγόπουλα ακολουθούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ήδη σε 94 σχολεία λειτουργούν 126 τμήματα για τα προσφυγόπουλα, ενώ για τις ανάγκες του προγράμματος έχουν προσληφθεί 274 εκπαιδευτικοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελής που έθεσε το θέμα, ζήτησε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες σημειώνοντας ότι στα 22.000 καταγεγραμμένα προσφυγόπουλα, είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχολογικής στήριξης. Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια στις δομές και κατήγγειλε ότι «αλωνίζουν οι ΜΚΟ», και γι΄αυτό το υπουργείο πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Δελής αναφέρθηκε στις «αντιδράσεις που στήνει η φασιστική -ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής» και υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί για να προχωρήσει το πρόγραμμα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τις συνθήκες εργασίας τους.


Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες και καθυστερήσεις, ανέφερε, ωστόσο, ότι έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από επιστημονική επιτροπή για τη στήριξη των προσφυγόπουλων, τα πορίσματα της οποίας ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και με τα 12.000.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, θα γίνει δυνατό να προχωρήσει το πρόγραμμα που θα ανακουφίσει ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος του πόνου αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, όπως ανέφερε ο υπουργός.


Ο κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την υλοποίηση του προγράμματος στηλίτευσε το «φασιστικό και ναζιστικό φαινόμενο που υπάρχει στη χώρα μας και στην Ευρώπη ολόκληρη», ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος που, επίσης, αντιδρά και χωρίς να ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, προέρχεται από σύνολο πολιτών με φοβίες που το υπουργείο θέλει να τους ενημερώσει. Υπογράμμισε δε ότι το θέμα των αντιδράσεων σε λίγα σχολεία πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα, διότι η αντίδραση, δεν προέρχεται μόνο από τη Χρυσή Αυγή αλλά προέρχεται και από σύνολο πολιτών στους οποίους πρέπει να γίνει ενημέρωση.


Στο σημείο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνδρομή του υπουργείου Υγείας με τα βιβλιάρια υγείας και τα εμβόλια για τα προσφυγόπουλα. Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε, επίσης, ότι οι δήμοι έχουν υποχρεώσεις προς τα σχολεία και δεν είναι σαφές πως κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο που παίρνουν χρήματα από την κυβέρνηση και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δεν πάνε πάντα εκεί που πρέπει να πάνε, δηλαδή συντήρηση σχολείων κλπ.


Αναφερόμενος στο καθεστώς των αναπληρωτών καθηγητών, είπε ότι είναι ένα καθεστώς που πρέπει να αλλάξει και θα αντιμετωπιστεί με τους διορισμούς που θα ανακοινωθούν με ακρίβεια και ως προς τον αριθμό και ως προς τη διαδικασία. Αυτό, όπως είπε, θα είναι και ένα μεγάλο βήμα για την «κανονικοποίηση».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM