Ιρανός ΥΠΕΞ: Δώρο στους εξτρεμιστές το διάταγμα του Τραμπ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δώρο στους εξτρεμιστές το διάταγμα του Τραμπ Facebook Twitter
0

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά τους το Ιράν, είναι ένα "μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές", δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

 

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου "θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους", έγραψε ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.

 

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το Ιράν αποφάσισε χθες να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Τραμπ.

 

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι "αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς", κι ενώ "η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό", κυρίως στη Μέση Ανατολή.

 

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να τεθεί επικεφαλής της καταπολέμησης εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η αλ Κάιντα, κυρίως βοηθώντας τη συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση.

 

Παράλληλα σήμερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει "την ηλιθιότητα που διέπει την αντίληψη και τη συμπεριφορά" της αμερικανικής κυβέρνησης. "Αυτό δείχνει ότι φοβούνται τη σκιά τους αλλά και τον ρατσιστικό και βίαιο χαρακτήρα τους που κρύβεται πίσω από την παραπλανητική εμφάνιση των υποστηρικτών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε "τους Ιρανούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην είσοδό τους στις ΗΠΑ ή στις χώρες από τις οποίες θα περάσουν για να φθάσουν εκεί", πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

 

Περίπου ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, κυρίως για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM