Ο Ομπάμα υπερασπίζεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποιεί τον Τραμπ να μην την ακυρώσει

Ο Ομπάμα υπερασπίζεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και προειδοποιεί τον Τραμπ να μην την ακυρώσει Facebook Twitter
0

O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε σήμερα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που τέθηκε σε ισχύ ακριβώς πριν από έναν χρόνο, και απηύθυνε μια έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του εναντίον του ενδεχομένου να την ακυρώσει.


«Οι ΗΠΑ πρέπει να θυμούνται ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας κι αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο των ΗΠΑ και του Ιράν» διεμήνυσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα δελτίο τύπου. «Επιπλέον η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να συγκριθεί με τις εναλλακτικές επιλογές—μια διπλωματική επίλυση που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σαφώς προτιμότερη από ένα ελεύθερο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλον ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο νυν επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που θα παραδώσει την εξουσία την Παρασκευή στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, εκτιμά πως η συμφωνία «είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά και απτά αποτελέσματα» και βελτίωσε την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.


Απαριθμώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τεχεράνη στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο απερχόμενος πρόεδρος εκτιμά επίσης ότι «το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του, αποδεικνύοντας ότι η διπλωματία λειτουργεί».


Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν παραμένουν σε ισχύ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την «υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων» και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων, ο Ομπάμα υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε με το Ιράν θα ήταν χειρότερες εάν το Ιράν βρισκόταν στο κατώφλι της παραγωγής πυρηνικών όπλων».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM