ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η Γερμανία αποφάσισε να επιστρέψει πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία από το Μάρτιο

Η Γερμανία αποφάσισε να επιστρέψει πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία από το Μάρτιο Facebook Twitter
2

Την επαναφορά της ισχύος του κανονισμού του Δουβλίνου για την επιστροφή προσφύγων σε χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, αποφάσισε η Γερμανική κυβέρνηση.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Μαρτίου, όπως αναφέρεται στην ενημερωτική επιστολή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προς τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Algemeine στην επιστολή αναφέρεται ότι «η αναστολή των επαναπροωθήσεων προς την Ελλάδα παραμένει σε ισχύ μόνον έως τις 15 Μαρτίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς τη χώρα μας έχουν σταματήσει από το 2011, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω της ανεπάρκειας των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να «παρακάμψει» αυτές τις αποφάσεις, με αφορμή απόφαση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Πάντως, όπως σημειώνει η Καθημερινή, η ανακοίνωση της απόφασης για επαναπροώθηση έχει απόσταση από την εφαρμογή, αφού αναμένεται να υπάρξουν προσφυγές στα γερμανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια τόσο από άτομα, όσο και από οργανώσεις.Μία από αυτές, η ProAsyl ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης, εφόσον ληφθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ οι επαναπροωθήσεις δεν θα αφορούν άτομα που έχουν φτάσει στη χώρα μας πριν από τις 15 Μαρτίου.

Στο «παράθυρο» σχετικής απόφασης της Κομισιόν που έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστροφή προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου, αναφέρεται πάντως μεταξύ άλλων ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και η συμφωνία για μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες χώρες της  Ευρώπης. Ως τώρα όμως έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία μόνο 10 χιλ. πρόσφυγες από τον αριθμό των 160 χιλ. που έχει συμφωνηθεί να γίνουν ως το φθινόπωρο του 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Ιταλία ζητούν αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου.

2

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM