Τσιμένι: Το αινιγματικό «Χόρτο των Ελλήνων» (Fenugreek). Από την Αγλαΐα Κρεμέζη

Τσιμένι: Το αινιγματικό «Χόρτο των Ελλήνων» (Fenugreek). Από την Αγλαΐα Κρεμέζη Facebook Twitter
Το τσιμένι δεν είναι μπαχαρικό αλλά όσπριο που περιέχει πρωτεΐνη, γι’ αυτό το τρώνε κυρίως οι χορτοφάγοι ή εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν με ακριβότερες πρωτεΐνες.
2

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΡΕΜΕΖΗ

 

Στα αρχαία ελληνικά αποκαλείται ‘τήλις’ και το βοτανικό του όνομα είναι Trigonellafoenum-graecum που σημαίνει ‘τριγονέλλα το χόρτο των Ελλήνων’, κι ας έχουμε σχεδόν τελείως ξεχάσει τη χρήση του στη σύγχρονη Ελλάδα. Το φυτό ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Fabacae ή Lugiminosae (όσπρια) όπως τα κουκιά, τα μπιζέλια και τα λούπινα. Οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι εξελίχθηκε από ένα άγριο φυτό, πιθανώς κάποιο από την πληθώρα των αγριομπιζελιών που φυτρώνουν παντού στη Μεσόγειο την άνοιξη. Δε νομίζω, όμως, ότι από αυτά τα διάφορα αγριομπίζελα «μυρίζει παστουρμά ο αέρας», όπως αναφέρει η αναγνώστρια Ευγενία Αλεξία. Μάλλον η κυρία αναφέρεται στη μυρωδιά που θυμίζει το ινδικό κάρι –το χαρμάνι μπαχαρικών που περιέχει και μπόλικο τσιμένι- και έρχεται από τα κίτρινα αγριολούλουδα –είδος ελίχρυσσου- με τα γκριζωπά φυλλαράκια, που πράγματι φυτρώνουν στα βραχώδη και άνυδρα μέρη των νησιών. Τα λουλουδάκια αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με το τσιμένι ή τριγονέλλα.  

Τα ζωηρά πράσινα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια της καλλιεργημένης τριγονέλλας τρώγονται σαν χόρτο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και θα βρείτε μάτσα να πουλιούνται στις λαϊκές αγορές στον Λίβανο, στη Συρία, και στις περισσότερες αραβικές χώρες, αλλά και στο Ισραήλ. Οι Ηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτισσες νοικοκυρές το αποκαλούν ‘μοσχοσίταρο’ και το φυτεύουν επιλεκτικά, όπως και τα μυρώνια, για να προσθέσουν μερικά κλωνάρια στα υπόλοιπα χόρτα και μυρωδικά που απαιτούνται για να φτιάξουν την πατροπαράδοτη ηπειρώτικη χορτόπιτα.

Αν φάτε μπόλικο τσιμένι η μυρωδιά περνάει στον ιδρώτα και μπορεί εσείς, αλλά και οι γύρω σας, να μην τη βρουν ιδιαίτερα ευχάριστη...

Στην Ινδία χρησιμοποιείται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ίσως επειδή, σε αντίθεση με άλλα καρυκεύματα, το τσιμένι έχει και διατροφική αξία, ως όσπριο. Η τήλις που είχα βρει να αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν ‘πολτός τήλιδος’, ένα θεραπευτικό κατάπλασμα, με είχε πολύ προβληματίσει γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν. Μέχρι που είδα στο Ισραήλ Αιθίοπες να μουσκεύουν τους κόκκους για 3-4 μέρες, μετά να τους πλένουν μέχρι να ασπρίσουν τελείως, και έπειτα  να τους χτυπάνε με το χέρι ή στο μίξερ, για να πάρουν ένα ανοιχτοπράσινο ζελέ σχεδόν δεκαπλάσιο σε όγκο από τους αρχικούς κόκκους. Αυτό το ζελέ το χρησιμοποιούν οι Αιθίοπες σαν βάση στην οποία προσθέτουν την εξαιρετικά καυτερή σάλτσα που λέγεται ζχούγκ,  και με αυτό το μίγμα νοστιμίζουν πολλά και διάφορα αιθιοπικά φαγητά: κοτόσουπα, ψωμί που το αλείφουν προτού να το ψήσουν, και κάθε είδους σαλάτες και ψητά. Όπως είπα, το τσιμένι δεν είναι μπαχαρικό αλλά όσπριο που περιέχει πρωτεΐνη, γι’ αυτό το τρώνε κυρίως οι χορτοφάγοι ή εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν με ακριβότερες πρωτεΐνες.

Σημειώστε, πάντως, ότι αν φάτε μπόλικο τσιμένι ή και κάρι, η μυρωδιά περνάει στον ιδρώτα και μπορεί εσείς, αλλά και οι γύρω σας, να μην τη βρουν ιδιαίτερα ευχάριστη…

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ