Λαβρόφ: Να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Λαβρόφ: Να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάνουν δηλώσεις, μετά την υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 , στο Υπουργείο Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και Ρωσίας. Σχετικά με το Κυπριακό, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.


Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο υπουργοί εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμφωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο που διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής». «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης, αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», τόνισε ο Σ. Λαβρόφ.


«Επισημάναμε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος, οι επαφές των υπουργείων στον τομέα ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα δείχνει ότι καλύπτουμε με τον σχεδιασμό μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας», τόνισε ο Σ. Λαβρόφ. «Συμφωνούμε ότι υπάρχει δυναμική ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην αυριανή σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδας για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, όπου, όπως είπε, «θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM